Blogi

Eduskunnasta tansanialaiselle kyläkaivolle

Jakkupuvut vaihtuivat hellevaatteisiin, kun kolmen puolueen kansanedustajat lähtivät tutustumaan Fidan työhön Tansaniassa. Lue, mitä kaikkea he pääsivät kokemaan viikon matkallaan!

Koulupukuihin pukeutuneet ala-asteen oppilaat seisovat suorissa riveissä Tangan kaupungin ala-asteen pihalla ja laulavat Tansanian kansallislaulua, Siunaa Jumala Afrikkaa, Siunaa meitä Tansanian lapsia.

Lasten edessä lavalla, auringon paahteelta suojassa, seisovat Suomesta Fidan vieraaksi Tansaniaan tulleet kansanedustajat Heli Järvinen (vihr), Sari Tanus (KD) ja Veronica Rehn- Kivi (RKP). Laulun jälkeen lapset menevät luokkiinsa ja vieraat tulevat kurkistamaan, miltä koulutyö täällä näyttää.

Luokissa on lähes sata lasta ja yksi opettaja. Ekaluokkalaiset opettelevat laulun avulla numeroita, joku takapenkkiläinen ottaa torkut, ja opettaja pitää auktoriteetillaan hiiskumattoman työrauhan. Tässä koulussa on myös vammaisia oppilaita – ei mikään itsestäänselvyys Tansaniassa.  Fida ja paikalliset tekevät työtä vanhempien ja opettajien parissa. On tärkeää saada kaikkia tahoja ymmärtämään jokaisen lapsen arvo. Siksi myös koulurakennus on tehty esteettömäksi, jotta monenlaiset oppijat voivat tulla mukaan.

Kansanedustajien viikon pituinen matkareitti kulkee Sansibarin saarelta mantereen puolelle Tangaan ja takaisin. Vehreällä Sansibarilla vieraat tutustuvat kyläläisten maatilkkuihin, joilla Fida yhteistyötahojen kanssa auttaa löytämään sopivia keinoja viljellä monenlaisia vihanneksia ja hedelmiä ilmastonmuutoksen tuomista haasteista huolimatta.

Matkan yksi varmasti mielenkiintoisimmista keskusteluista käydään Sansibarilla pienessä kylässä, kirkon pihalla.

Matkan yksi varmasti mielenkiintoisimmista keskusteluista käydään Sansibarilla pienessä kylässä, kirkon pihalla, jonne on kokoontunut kyläyhteisön johtajia niin muslimien kuin kristittyjen ryhmistä. Yksissä suin he kertovat, kuinka yhteiselo oli ollut aikaisemmin kovin riitainen. Fidan paikallinen työtiimi on auttanut yhteisöjen johtajia yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan tilanteesta ja rakentamaan rauhaa ruohonjuuritasolla. Tästä konkreettisena osoituksena on yhteistuumin, yhteisön omalla rahalla rakennettu kaivo, josta tulee vesi noin 50 perheelle. Kaivon rakentamisen jälkeen vedenhakumatka on lyhentynyt useasta tunnista hanan aukaisemiseen. Vieraita tapaamaan tulleet naiset kuvaavat, että tuon ajan he voivat nyt käyttää vaikka pieneen liiketoimintaan, ja siitä saatava raha menee lasten koulupukuihin tai lääkkeisiin. Kyläläiset olivat silminnähden ylpeitä tästä saavutuksesta – ja syytä onkin. Rauhan askeleet lähtevät pienistä teoista, halusta ymmärtää toista paremmin.

Viikon pituisen matkan aikana vieraat pääsivät kurkistamaan ruohonjuuritason työhön ja kuulostelemaan, mitä merkitystä on sillä, että työtä tehdään paikallisen kirkkokumppanin kanssa. Keskustelut niin paikallisen hallinnon edustajien, työn vaikutuspiirissä olevien perheiden kuin Suomen Tansanian suurlähettilään kanssa avasivat kansanedustajien kertoman mukaan ymmärrystä sille, miksi työtä pitää tehdä monella eri tasolla ja eri toimijoiden kanssa. Matkan anti oli heidän mukaansa merkittävä lisäämään ymmärrystä yleensäkin kehitysyhteistyöstä, ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä Suomessa olevan tietotaidon hyödyntämisestä.