Maattomuus ei ole enää batwojen viimeinen pysäkki Burundissa
Fida edistää alkuperäiskansa batwojen oikeutta ihmisarvoiseen elämään Burundissa paikallisen kumppanin kanssa. Metsästäjäkeräilijöinä Itä-Afrikassa eläneille batwoille metsien siirtyminen muuhun käyttöön laukaisi kurjuuden kierteen.
Ministeri Elisabeth Rehn on toiminut suojelijana syrjittyä kansanryhmää tukevassa Fidan Eväät elämään -kampanjassa.
–Useissa maissa vähemmistöryhmät taistelevat olemassaolostaan niin fyysisesti kuin muillakin tavoin. On äärimmäisen tärkeää tukea työtä, joka antaa äänen näiden vähemmistöjen oikeuksille, Rehn muistuttaa.
Kansainvälisissä työtehtävissä laajalti matkustanut Rehn on vieraillut myös Afrikassa paikoissa, joissa batwat ovat kokeneet kärsimystä ja heidän lukumääränsä on vähentynyt entisestään. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa alkuperäiskansat jäävät aseellisten ryhmittymien jalkoihin. Ugandassa puolestaan valtion metsien suojelupäätökset ja turismi ovat ryöstäneet batwoilta heidän perinteiset elinalueensa.
Batwat ovat riistotyövoimaa
Burundi on maailman toiseksi köyhin maa, ja batwat ovat vielä muuta väestöä köyhempiä. Sielläkin batwaperheet kärsivät toimeentulon romahdettua.
Batwanaiset ovat valmistaneet ja myyneet saviruukkuja, mutta niiden kauppa on muuttumassa kannattamattomaksi muoviastioiden tieltä. Lisäksi tulot niistä ovat olleet pieniä. Naiset myyvät ruukkuja muissa kylissä pitkänkin kävelymatkan päässä. Samaan aikaan usein perheenisät tekevät maatyötä päiväpalkalla, työriistoa muistuttavissa olosuhteissa.
Batwojen on turha valittaa, sillä harva heistä osaisi lukea sopimuksia saati tehdä virallista valitusta. Useimmille 1,5 euron henkilötodistuskin on liian kallis hankkia. Näin myös perheiden lasten kohdalla kurjuuden kierre jatkuu.
Koulua kymmenennelle luokalle asti käynyt kahden lapsen batwaisä Eric totesi Fidan kyläselvityksessä:
–Se että suurin osa batwoista ei voi omistaa maata, on rikkomus kansalaisoikeuksiamme kohtaan. Samalla se todistaa, että yhteiskunta ei hyväksy meitä. Batwaperheet tarvitsevat myös kunnolliset asumukset, vaatteita, ruokaa ja puhdasta vettä sekä paremmat saniteettiolot.
Miksi lapset täällä eivät hymyile?
–En ole koskaan nähnyt muualla Afrikassa lapsia, jotka eivät juuri edes hymyile, kertoo Fidan avustustyöntekijä ja viestintäsuunnittelija Hannu Happonen vierailustaan batwakylissä.
Hänen mukaansa jopa kurjimmissa slummeissa lapset yleensä osoittavat elämäniloa. Batwat ovat eri maata. Sen ymmärtää, kun tietää, että he eivät välttämättä saa edes ruokaa joka päivä. Perheiden ateriat ovat muutoinkin usein sydäntäraastavan pieniä. Aliravitsemus aiheuttaa lisää kärsimystä.
Useilla batwalapsilla on vain yksi vaatekerta, likainen majoissa maalattialla nukkumisesta ja pesuveden puutteesta. Myös hyttysten aiheuttamat ja ihosairaudet ovat yleisiä likaisen juomaveden aiheuttamien ongelmien lisäksi.
Mahdollisuudet koulunkäyntiin ovat paranemassa
Fida ja sen Burundin helluntaikirkkokumppani (CEPBU) keskittyvät edistämään vähemmistökansan lasten oikeutta ravitsemukseen, terveyteen ja koulunkäyntiin. Koulunkäynti ei ollut aikaisemmin niin arvostettua monilapsisissa perheissä tai sille oli lukuisia esteitä. Jo muutamassa vuodessa tilanne on kuitenkin muuttumassa kehitysyhteistyön ansiosta.
Batwakylien lähelle on rakennettu tuellamme kouluja, joihin otetaan myös valtaväestön ja muiden etnisten ryhmien lapsia. Samalla molemminpuoliset ennakkoluulot ja rasismi eri väestöryhmien välillä ovat vähenemässä. Myös kummien tuella lapsille on voitu tarjota koulupuvut ja -tarvikkeita.
Koulunkäynti on askel tiellä kohti batwojen parempaa oikeuksien toteutumista. Nyt he kärsivät laajamittaisesta syrjinnästä, rasismista (jonka yksi leima on historiallinen pygmi-nimitys) ja jopa väkivaltaisuuksista joillakin asuinalueillaan Afrikan Suurten järvien alueella.
Vihannesviljelmä voi pelastaa perheen
Batwat kuten muukin maatalousvaltaisen maan väestö kärsivät myös alueen ilmastonmuutoksen seurauksista. Säätilat vaihtelevat alueella ennakoimattomasti: kuivuuskaudet voivat olla tavallista pidempiä ja sateiden tuloa on mahdoton ennustaa.
Perheiden ravitsemusta ja toimeentuloa kohennetaan opettamalla heille kestäviä viljelysmenetelmiä ja vihannesviljelmän perustaminen sekä lahjoittamalla siemeniä ja sikoja tai muita kotieläimiä. Batwojen parissa toimii myös säästöryhmiä, joista he voivat saada mikrolainoja.
* * *
Alkuperäiskansa batwojen kulttuuri nousee metsistä
- Batwat ovat Itä-Afrikan Suurten järvien alueella elävä alkuperäiskansa, joiden perinteinen elinkeino on metsästys-keräily.
- Heitä arvioidaan olevan enimmillään noin 112 000 Ugandassa, Ruandassa, Burundissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa (2016).
- Alkuperäiskansa kärsii maattomuudesta metsien siirryttyä talous- ja suojelukäyttöön. Ugandassa batwajärjestö ajaa erityisesti maaoikeuksia.
- Toimeentuloa he hankkivat käymällä kauppaa saviruukuilla, tanssiesityksillä ja päiväpalkkatyössä viljelyksillä.
- Batwat kärsivät viime vuosikymmenten alueellisissa konflikteissa Burundissa ja Kongon toisessa sodassa.
Fidan maaohjelma edistää batwojen oikeuksia Burundissa
- Fida ja kirkkokumppani CEPBU edistävät batwojen oikeuksia yhteisöhankkeessa Burundissa, joka on maailman köyhimpiä maita.
- Hanke on toiminut 10 batwakylässä kahden läänin alueella vuodesta 2018.
- Hankkeen myötä noin 600 batwaperheen toimeentulo on kohentunut ja noin 250 lasta päässyt kouluun.
- Väestöryhmien väliset ennakkoluulot ja rasismi vähenevät hankkeen tukemissa batwa-alueiden kouluissa.
Lähteet: https://unpo.org/article/19031