Ajankohtaista

Varhainen avioliitto uhkaa tyttöjen koulunkäyntiä Nepalissa

Nepalilaistyttöjen koulunkäynnin keskeyttää usein aikainen avioituminen, tavan tai köyhyyden vuoksi. Onneksi kansalaisjärjestöt auttavat perheitä löytämään toisenlaisen tien onneen.

– Elämä oli hänestä hyvin vaikeaa. Hän ei ollut kuvitellut naimisiinmenon olevan sellaista, kertoo ohjelmakoordinaattori Rabindra Das nuoresta sukulaistytöstään, joka naitettiin 13-vuotiaana.

Rabindra Dasille tämä oli suuri pettymys, sillä hän tietää, millaista tytöillä on avioituessaan.

– Toisin kuin nuoret usein kuvittelevat, se ei suju niin kuin elokuvissa, joissa tyttö- ja poikakaveri viettävät helppoa aikaa yhdessä.

Kun tytön perhe on maksanut morsiusmaksun, tyttö muuttaa ”anoppilaan” ja alkaa huolehtia miehensä perheestä, vastaten kodinhoidosta ja käytännön töistä. Tytön koulunkäynti keskeytyy, samoin tavanomaisesti muutamaa vuotta vanhemman sulhaspojan.

Viimeistään lapsen syntyessä nuoren isän on tartuttava mihin vain töihin, jotta kasvava perhe saisi elantoa. Kierteen alku on valmis.


Köyhyys ajaa aikaiseen avioon

Rabindra Das ja Fidan kristillinen kumppanijärjestö Transformation Nepal ponnistelevat lasten aseman ja koulutuksen parantamiseksi Nepalissa.

– Lapsiavioliitto on kulttuurinen perinne, joka koskettaa myös varakkaampia ihmisiä. Kuitenkin köyhillä perheillä ja daliteilla, kastittomilla, on usein suurempi paine naittaa lapset nuorina, jotta vanhempien taloudellinen taakka ankarissa oloissa vähenisi. Vuoden takainen maanjäristys on entisestään vaikeuttanut lasten oloja.

Yleensä avioituvat lapset ovat 13–16-vuotiaita, joskus jopa nuorempia. Joka kymmenes nepalilainen avioituu viimeistään 15-vuotiaana ja 10–19-vuotiaana tytöistä naimisiin astuu jo neljä kymmenestä.

Fidan kumppani kouluttaa sekä aikuisia että lapsia maan keski- ja länsiosissa ja rajan vastaisissa piirikunnissa kuten Sarlahissa.

– Koulutamme aikuisia myös varhaisen avioliiton haitoista. Lapset oppivat lastenkerhossa eri aiheista, kertoo Rabindra Das.

– Toiseksi järjestämme sekä aikuisille että nuorille ammatillista koulutusta, jotta he saisivat helpommin elannon.


Avioliitto haittaa itsetuntoa

– Joskus vanhemmat ajattelevat, että kun nuorella ei ole muuta tekemistä, hänestä tulee vastuuntuntoisempi, jos hän menee nopeasti naimisiin.

Harmeja lapsiavioliitossa kuitenkin riittää. Paitsi liian varhaiseen raskauteen liittyvät vaarat (kätilö on saatavilla vain kolmanneksessa raskauksista), teini-ikäisiä uhkaa myös psykologisen kehityksen häiriintyminen.

– Avioituneen nuoren itsetunto laskee ja koulunkäynti keskeytyy. Lukutaidottomuus vaivaa etenkin tyttöjä, Rabindra Das kuvailee tilannetta avioliiton solmimisen jälkeen.


Lapsikauppa käy

Köyhimpiä nepalilaislapsia uhkaa lapsiavioliiton ohella myös ihm
iskauppa. Myös koulutuksen ja tiedon puute altistaa vaaralle. Nuori tyttö ei arvaa, että kiehtovan poikaystävän ja romanttisen karkaamisidean taustalla piilee rikollisverkoston juoni.

– Yleensä ihmiskaupan uhrit ovat kaupunkialueilta. Kauppa kattaa koko maan, Rabindra Das kuvailee.

Tytöt kuljetetaan yleensä etelään ja rajan yli Intian bordelleihin. Ihmiskauppaa vastaan taistelevat järjestöt päivystävät yötä päivää pitkällä maarajalla, onnistuen pelastamaan osan tuhansista lapsista vuosittain.

Kaupan väheneminen vaatisi kuitenkin enemmän viranomaisresursseja, oikeudenkäyntejä ja taloudellisia toimia ihmiskauppiaita vastaan molemmissa maissa. Lasten koulunkäynnin tukeminen, ja siten huoltajien tietoisuuden ja rohkaisevien esimerkkien lisääminen, on parhaita keinoja taistella myös ihmiskauppaa vastaan.

Tilasto- ja ihmiskauppalähteet: Unicef Nepal, Maailman Kuvalehti 2/2011