Kuinka katkaista väkivallan kierre?
Fida tukee vaikeissa oloissa kasvavia lapsia ja nuoria itäisen Afrikan maissa. Lasten henkiseen ja fyysiseen pahoinvointiin puututaan kouluttamalla yhteisöjen johtajia, työntekijöitä ja viranomaisia.
Itäisen Afrikan maaseudulla lasten haasteet ovat suuret. Vaikka perhe huolehtisi lapsesta, moni joutuu varttumaan köyhyydessä. Ei ole kouluvälineitä eikä usein kenkiäkään. Monen lapsen koulumatka on liian pitkä, eikä mukana ole aina riittävästi lounaseväitä.
– Kun vierailemme kouluissa ja viemme mukana jotain pientä, kuten pallon tai hyppynarun tai hieman välipalaa, se riemu ja ilo on jotain sellaista, etten koskaan unohda sitä, kertoo Anne Joensuu, joka työskentelee Fidan psykososiaalisen tuen neuvonantajana alueella.
Joensuu kouluttaa kasvatus- ja opetusalan sekä seurakuntien henkilökuntaa ja viranomaisia lastensuojelusta ja lapsen oikeuksista sekä kaltoinkohtelun seurauksista. Hän on nähnyt pitkän uransa varrella monia hienoja muutoksia myös koulutukseen osallistuneiden elämässä.
– Monilla on ollut hyvin vaikeat olosuhteet, ja osaa on hyväksikäytetty. Koulutuksen kautta he ovat löytäneet toivon uudelleen ja nähneet, että huolimatta vaikeasta lapsuudesta elämä jatkuu ja he voivat jopa olla onnellisia.
Työmme tuloksia vuonna 2016
- Tuesta hyötyi 10 700 henkilöä
- Tuotimme materiaalia kaltoinkohtelun ja väkivallan ehkäisemisestä
- Koulutimme yhteensä noin 1 000 kouluttajaa alueella
Väkivalta ei katso asemaa
Olosuhteet eivät määrää, kuka joutuu esimerkiksi perheväkivallan uhriksi. Paitsi maaseudulla puun alla, Anne Joensuu on vieraillut hienostokodeissa, joissa naisten kokoontumisen aiheena on ollut perheväkivalta. Se ylittää kulttuurirajat eikä katso ihonväriin tai henkilön asemaan.
Työn onnistumiseksi on olennaista, että myös miehet huomioidaan.
– Meillä on tiimissä myös koulutettuja miehiä kohtaamaan väkivallan tekijät. On ollut hienoa nähdä, kun mies tekee täyden parannuksen ja toipuu itsekin. Hän voi olla monille muille miehille avuksi. Näitä tapauksia on vaan ihan liian harvoja. Väkivaltaa on myös seurakunnissa, eikä siitä haluttaisi puhua, Joensuu lataa.
Kouluttajaa koskettaa ja ilahduttaa aina, kun hän tapaa aikuisen, jonka asenne on muuttumassa.
– Minua koskettaa sekin, kun näen pienen lapsen, joka ei enää pelkää ja tulee syliin, koska tietää, että se on turvallista! Tai kun äidin ei tarvitse enää paeta väkivaltaista miestään.
Jos voisi vaikuttaa, Anne Joensuu antaisi kaikille lapsille ”rakkautta, turvallisuutta ja huolenpitoa”. Siksi hän tulee sinne, minne vain pyydetään, kertomaan lapsen näkökulmasta ja aikuisen vastuusta varjella lapsia.
Näin tuemme lasten hyvinvointia
Fidan psykososiaalisen tuen ohjelma tarjoaa tietoja, taitoja, menetelmiä ja koulutusta, joiden avulla lapset ja heidän tarpeensa huomioidaan paremmin. Ohjelma toimii Burundissa, Etiopiassa, Keniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Tansaniassa ja Ugandassa. Erityishuomio kohdistuu haavoittuvassa – kärsivässä tai turvattomassa – asemassa oleviin lapsiin kuten orvot, vammaiset lapset ja katulapset.
Koulutusten aiheena ovat lapsen oikeudet, lasten suojelu, lähisuhde-, sukupuolittunut ja seksuaalinen väkivalta sekä niiden ehkäisy, traumaterapia ja seurakuntien turvalliset käytännöt. Fida tukee myös verkostoitumista sekä materiaalien ja ohjeistojen tuottamista.
Osallistu Eväät elämään -kampanjaan 2017 Itä-Afrikan lasten puolesta!