Fida aloittaa hätäavun Myanmarissa – ”Koronapandemia on suistanut köyhimmät humanitaariseen kriisiin”, raportoi Fidan työntekijä
Pitkittynyt koronapandemia ja helmikuinen vallankumous ovat aiheuttaneet humanitaarisen kriisin Myanmarissa. Fida vastaa tilanteeseen toimittamalla apua työalueensa pahiten kärsineisiin yhteisöihin Ulkoministeriön tuella.
Myanmarissa pahentunut koronapandemia ja vaikea poliittinen tilanne on aiheuttanut humanitaarisen kriisin. Liikkumisrajoitukset, työttömyys ja suuri sairastumisriski ovat lisänneet avun tarvetta. Jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevat perheet kamppailevat toimentulonsa kanssa.
– Erityisesti päiväpalkalla elävien perheiden ruokavarastot ovat lopussa. Vaikein tilanne on vammaisilla ihmisillä ja yksinhuoltajaperheillä, joiden toimeentulo on muutenkin erityisen niukassa, kertoo Fidan Etelä-Aasian aluepäällikkö Jukka Tasanen Bangkokista käsin.
Terveydenhuollon kyky hoitaa tautitapauksia on jo monin paikoin romahtanut.
– Koronatapaukset ovat lähteneet Myanmarissa nopeaan kasvuun, ja terveydenhuollon kapasiteetti hoitaa tautitapauksia on monin paikoin jo romahtanut. Ohjelmamme henkilökunta Yangonissa voi kuitenkin hyvin. Olemme säännöllisesti yhteydessä, ja he päivittävät tilannetta, Jukka Tasanen sanoo.
Maailman ruokaohjelma on jo päässyt aloittamaan avustusohjelman Myanmarissa. Fidan on tarkoitus aloittaa lähiviikkoina hätäapu vaiheittain kaikilla työalueillaan Yangonissa, Kachinissa ja Rakhinessa.
Ruokaa, hygieniatarvikkeita ja tukea elinkeinoihin
Fidalla on Myanmarissa Ulkoministeriön tukema kehitysyhteistyön maaohjelma, joka keskittyy normaalitilanteessa koulutuksen kehittämiseen järjestämällä Myanmarin Assemblies of God -kirkon kanssa muun muassa iltapäiväkerhoja oppimiskeskuksissa. Niissä lapset saavat tukea koulunkäyntiin ja esimerkiksi englannin oppitunteja. Lisäksi Fida on aloittanut eri uskontojen välisen rauhantyön.
Fidan apua saa noin 10 000 ihmistä.
Koronarajoitusten ja poliittisen epävarmuuden vuoksi oppimiskeskukset ovat olleet osittain kiinni. Koska humanitaariselle avulle on nyt suuri tarve köyhissä yhteisöissä, alkaa heinäkuussa hätäavun toimittaminen kaikkiin niihin yhteisöihin, joissa oppimiskeskukset sijaitsevat. Käytämme tähän 35 000 euron suuruisen summan. Ulkoministeriö on hyväksynyt tuenkäyttömuutoksen.
Tukea käytetään muun muassa perusravinnon turvaamiseen, perheiden elinkeinojen tukemiseen sekä hygieniatuotteiden ja lääkintätarpeiden hankintaan. Tuella haluamme varmistaa köyhimpien perheiden lasten koulutien jatkumisen koronatilanteen helpottuessa. Yhteensä apua saa noin 10 000 ihmistä. Heistä noin 5-10 % on vammaisia ihmisiä.