Unohdetut nälkäkuolemat – Huolestuttavia uutisia Ugandasta ja Burundista
Ilmastonmuutos ja raju inflaatio ovat syösseet kaikista köyhimmät nälän partaalle Itä-Afrikassa. Ihmisten huomion ollessa Ukrainan sodassa, nälkäapu uhkaa jäädä ilman tarvittavia varoja. Helmikuu on kohtalon kuukausi esimerkiksi Ugandan Karamojassa.
Karamojan alue Itä-Ugandassa on kuivaa, polttavan kuumaa savannia silmän kantamattomiin. Alueen väestö on pääosin paimentolaisia, ja ilmastonmuutoksen vuoksi heidän elinkeinonsa on uhattuna. Pitkä kuivuusjakso ja rajut sateet ovat viime vuosina tuhonneet laidunmaita ja viljelmiä.
Nyt myös muun maailman kriisit, kuten sota Ukrainassa, heijastelevat Ugandaan saakka. Viime kesänä kansainvälisessä mediassa levisi huolestuttava uutinen 900 nälkään kuolleesta ihmisestä Karamojassa. Ugandan syrjäosia kurittava nälkäkriisi on pysynyt maailmalta pimennossa muiden suurien kriisien viedessä huomiota.
”Lapset eivät jaksa tulla enää kouluun”
Karamojassa on raportoitu ruoan hinnan tuplaantuneen vuodessa. Suurimpana syynä elintarvikkeiden kallistumiseen pidetään kolmen satokauden epäonnistumista.
Jo viime kesänä arvioitiin, että Ugandassa yli 91 000 lasta ja 9 500 raskaana olevaa tai imettävää äitiä tarvitsee hoitoa akuutin nälän vuoksi. Loppuvuoden satokausi jäi heikoksi, joten nälkä uhkaa yhä useampaa.
– Lapset ovat jo niin nälissään, etteivät he jaksa tulla kouluun. Emme voi jatkaa esimerkiksi kouluhankkeita, elleivät lapset saa pikaista ruoka-apua, kertovat Fidan työntekijät Ugandassa.
Joudumme syömään harvemmin ja vähemmän kuin aiemmin. Se tuntuu todella pahalta.
Karamojalainen perheenisä kuvailee, millaista on, kun ruoka-annokset pienenevät päivä päivältä.
– Olen perheeni pää, ja olen juuri nyt todella onneton. Voin tuoda lapsilleni ruokaa entistä vähemmän. Joudumme syömään harvemmin ja vähemmän kuin aiemmin. Se tuntuu todella pahalta.
Karamojan alue on Ugandan köyhintä. Alue johtaa maan tilastoja myös aliravitsemuksessa. Maailman ruokapankin Karamojan aluetoimistoa johtava Kennedy Owuor on sanonut, että alueella tarvitaan kiireellisiä toimia viimeistään helmikuussa. Perheet tarvitsevat akuuttiin hätään ruoka-apua, mutta myös tukea koulunkäyntiin ja esimerkiksi vuohen hankintaan.
Burundin batwojen ruokaturva uhattuna
Ruokatilanne on kriittinen myös pienessä Burundissa. Fida ja burundilainen helluntaikirkko CEBPU ovat vuosien ajan auttaneet köyhyydessä eläviä batwa-yhteisöjä kasvattamaan ruokaa vihannesviljelmillä. Viime aikoina erityisesti kuivuus on haastanut viljelyä. Kaikista heikoimmassa asemassa olevilla batwoilla ei maanviljelyn lisäksi ole muuta elantoa.
– Meidän on vietävä batwakyliin hätäapua, jotta ihmiset selviytyvät tästä kriisistä. Hintojen nousu uhkaa esimerkiksi katkaista lasten koulutien, kertoo David Mungai, Fidan Burundin maaohjelman koordinaattori.
Mungai kuvailee, että jo reilun vuoden ajan inflaatio on kurittanut maata niin, ettei Burundilla ole enää varaa tuoda ruokaa naapurimaista. Kaupoissa ruoan hinta on karannut pienituloisten perheiden ulottumattomiin. Esimerkiksi kuusihenkisen perheen kuukauden arkiruoka – riisistä, kassavasta, maissijauhoista, pavuista ja banaaneista koostuva ruokakassi – maksaa jo 120 euroa. Burundi on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja suurin osa sen asukkaista saa elantonsa pienimuotoisesta maanviljelystä.
Nälkä ei odota. Toivon sydämestäni, että saamme riittävästi varoja auttaaksemme nälän keskellä eläviä ennen kuin on liian myöhäistä.
Fida on aloittanut keräyksen viedäkseen hätäapua nälästä kärsiville yhteisöille Ugandassa ja Burundissa. Ilman kiireellistä apua Karamojan viimekesäinen tragedia voi toistua.
Itä-Afrikan nälänhätä ei valitettavasti ole tällä hetkellä monen lahjoittajan mielessä ykkösenä. Monen oma talous on kiristynyt ja vuoden lahjoitussummat on ehkä käytetty ymmärrettävästi Ukrainan hädänalaisille. Fidan varainhankintapäällikkö Elina Kangas onkin huolissaan nälkäkeräyksen tavoitteiden täyttymisestä.
– Nälkä ei odota. Toivon sydämestäni, että saamme riittävästi varoja auttaaksemme nälän keskellä eläviä ennen kuin on liian myöhäistä. Hintojen nousun vuoksi emme voi auttaa niin montaa kuin aiemmin samoilla summilla. Tarvitsemme lahjoittajien apua, jotta kenenkään äidin ei tarvitsisi kertoa nälkää itkevälle lapselleen, että ruokaa ei ole.
Kangas kannustaa ihmisiä antamaan pienenkin summan.
– Esimerkiksi 20 eurolla yksi ugandalainen perhe saa ruuat viikoksi. Kun moni meistä antaa vähästään, saamme kokoon tarpeeksi auttaaksemme Ugandan ja Burundin köyhimpiä.