Blogi

Kuinka vammaiset lapset voivat päästä takaisin kartalle?

Apuvälineet, hoito ja lääkitys yhdessä asenteellisten ja rakenteellisten esteiden raivaamisen kanssa palauttavat vammaiset lapset takaisin kartalle.

Ei GPS-signaalia.

Seuraan kännykän näytöllä liikkuvaa sinistä pistettä. Se etenee nykäyksittäin signaalin salliessa, kun teemme matkaa hiekkatiellä keskellä ei mitään.

Töyssyisellä tiellä taksin pohja raapaisee välillä maata, ja tasainen tomupilvi seuraa kulkuamme. Avoimista ikkunoista tulviva ilmavirta vilvoittaa paahtavan auringon kuumentamaa autoa.

Näitä teitä ei ole karttaohjelmaan tallennettu. Niitä pitkin eivät kulje kalliit lastit tai arvovieraat. Näiden tuntemattomien, kartalta tippuneiden teiden olemassaolosta vain harvat tietävät – tai edes haluavat tietää.

Arviolta 80 prosenttia maailman vammaisista henkilöistä asuu kehitysmaissa. Heidän elämänsä kulkee polkuja, joista enemmistö on tietämätön.

He kaartavat ulkoradalla estejuoksua samaan aikaan, kun muut juoksevat sisäradalla esteetöntä, lyhyempää matkaa. Heidän matkansa tekevät pidemmäksi ja vaivalloisemmaksi monenlaiset esteet, kuten äärimmäinen köyhyys, yhteiskunnan rakenteet ja yleinen asenneilmasto.

Monet kehitysmaiden vammaiset eivät koskaan löydä oman elämänsä kartalle.

He eivät pääse kiinni yhtäläisiin mahdollisuuksiin, kun ovet peruspalveluihin, koulutukseen, osallistumiseen, työllistymiseen, ihmissuhteisiin, tiedon saantiin ja liikkumiseen pysyvät heiltä suljettuina.

Monet vammaiset lapset edelleen piilotetaan vierailta. Vammaisen lapsen perhettä ympäröivä häpeä rampauttaa enemmän kuin vammaisuus itse.

Pääsemme perille hiekkatien päähän. Näytön sininen piste pysähtyy ruudulla tyhjän päälle. Olemme saapuneet pihapiiriin, jossa meidät toivottavat lämpimästi tervetulleeksi isoäiti ja poika.

Pojalla on kyynärsauvat. Toisin kuin monien muiden tansanialaisten vammaisten lasten, hänen elämänsä GPS-signaali ei ole tippunut pois kartalta. Yhdessä suomalaisen kummin avulla olemme onnistuneet lyhentämään pojan matkaa elämän kilparadalla, ja tämä on päässyt ulkoradalta sisäradalle.

Perhekunnan asenteet vammaisen pojan koulunkäyntiä kohtaan ovat muuttuneet positiiviksi. Hänen fyysistä vammaansa ei nähdä enää älykkyyden esteenä. Kyynärsauvat mahdollistavat liikkumisen ja siten koulunkäynnin sekä ystävyyden muiden lasten kanssa.

Isoäiti on saanut starttirahalla mahdollisuuden perustaa pienen kaupan, jonka avulla murretaan köyhyyden kierrettä.

Poika katsoo hymyillen tulevaisuuteen ja haaveilee lääkärin ammatista: ”Olen huippu matematiikassa!”

Aiemmin vammaisuus määriteltiin lääketieteen linssien läpi: vammaisuus näyttäytyi fysiologisena tilana. Nykyisin vammaisuus ymmärretään sosiaalisen lähestymistavan kautta. Vammaisuus on terveydentilan ja ympäristötekijöiden, kuten fyysisten tai asenteellisten esteiden, vuorovaikutusta.

Parhaimmillaan lääketieteellisen ja sosiaalisen lähestymistavan yhteensovittaminen vammaistyössä saa aikaan kestävän lopputuloksen vammaisen lapsen ja nuoren elämässä. Kun teemme työtä heidän parissaan, on huomioitava heitä ympäröivän yhteisön tilan fyysiset ja rakenteelliset esteet.

Paluumatkalla läpi talorykelmien pohdin ikkunasta näkemieni kylien vammaistilannetta ja sen laajuutta. Monet vammaiset lapset edelleen piilotetaan vierailta. Vammaisen lapsen perhettä ympäröivä häpeä rampauttaa enemmän kuin vammaisuus itse.

Rakenteellisten ja asenteellisten esteiden poistaminen on aivan yhtä tärkeää kuin apuväline tai lääkitys.

Kännykän ruudussa sininen piste löytää vihdoin tien, jota pitkin kulkea. Olemme takaisin tunnetuilla ja asfaltoiduilla teillä, joissa töyssyt eivät enää naarmuta auton pohjaa.

Työ jatkuu, jotta yhä useampi vammainen lapsi ja nuori saataisiin kartalle omista oikeuksistaan. Kartalle heidän omaa elämäänsä koskevista vaikutusmahdollisuuksista, erilaisista vahvuuksistaan, heille kuuluvista palveluista ja vaikkapa heidän omaa vartaloaan koskevasta määräämisoikeudesta.

”Olet saapunut päämäärään”, karttaohjelma ilmoittaa. Vammaiskeskuksen aulassa parveilevaa vammaisten nuorten joukkoa tervehtiessäni näen nuoria, joiden mahdollisuudet ovat nousseet uudelle tasolle.

Heidän elämänsä koordinaatit ovat jälleen takaisin kartalla.

* * * * * * *
Ryhtymällä kummiksi voit antaa paremman elämän koordinaatit vammaiselle lapselle. Tutustu Tansanian kummikohteeseen tästä.