Raiskaus ei tuhonnut Josephinen elämänuskoa
Vammaiset lapset ja nuoret ovat muita suuremmassa vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi. Tansanialainen Josephine joutui raiskauksen uhriksi mutta on selvinnyt sinnikkyydellään ja toisten tuella eteenpäin.
Josephine on kahdeksantoistavuotias nuori nainen, jolla on älyllinen kehitysvamma. Hänen perheensä asuu pressuista kootussa asumuksessa mangopuun alla. Isä käyttää huumeita ja alkoholia eikä pysty huolehtimaan kahdesta lapsestaan. Suurin vastuu perheestä on Josephinen harteilla.
Josephine osallistuu nuorten elämäntaitokoulutukseen, jossa vammaiset nuoret oppivat ompelu, viljely- ja ruoanlaittotaitoja vammaishankkeen maatilalla. Koulutuksen aikana heidän itsetuntonsa kohenee, kun he pystyvät osallistumaan arjen touhuihin siinä kuin muutkin nuoret.
Vammaishanke opettaa elämäntaitoja
Aiemmin Josephine kävi koulua mutta jäi kerta toisensa jälleen luokalleen ja lopulta lopetti koulunkäynnin. Sen jälkeen hän alkoi valmistaa kynnysmattoja sisal-narusta. Häntä pyydettiin mukaan vammaishankkeen elämäntaitokoulutukseen, ja nyt hän iloitsee uusista ruoanlaitto- ja ompelutaidoistaan.
Nuori nainen haluaisi hankkia itselleen ompelukoneen ja ommella kauniita mekkoja värikkäistä tansanialaisista kitenge-kankaista. Kotinsa ulkopuolella hän kasvattaa vihanneksia ja pitää kovasti pienestä maapalastaan, josta voi poimia välillä kasviksia ruoanlaittoa varten.
Lääkäri lahjottiin – raiskaus ei ollutkaan rikos
Josephinen elämä järkkyi, kun eräänä iltana hänen ollessaan yksin heidän kotiinsa tunkeutui mies, joka raiskasi hänet. Nuori nainen ei kertonut tapahtuneesta kenellekään ja sulkeutui täysin. Hän ei käynyt missään eikä halunnut tavata ketään vaan pysytteli kotona ja itki vain.
Kahden kuukauden päästä vammaishankkeen työntekijät kuulivat Josephinen tilanteesta ja kutsuivat hänet käymään vammaiskeskuksella. Itkun lomasta hän sai kerrottua raiskauksesta.
Sinäkin voit vaikuttaa! Kummina annat vammaisille lapsille ja nuorille paremman tulevaisuuden. Ryhdy kummiksi Tansanian vammaisille lapsille.
Työntekijät veivät Josephinen välittömästi sairaalaan raskaus ja hiv-testeihin. Lääkäri totesi hänen tulleen raskaaksi mutta välttyneen hiv-tartunnalta. Vammaishankkeen työntekijät tarjosivat henkistä tukea traumatisoituneelle tytölle ja veivät hänelle ruokaa osoittaakseen välittämistä ja huolenpitoa.
Tiimi huolehti myös siitä, että asiasta tehtiin rikosilmoitus. Asiaa tutkittuaan poliisit kuitenkin totesivat, että kyseessä ei ollut raiskaus.
Kun työntekijät selvittivät mitä oli tapahtunut, kävi ilmi, että raiskaaja oli lahjonut lääkärin kirjoittamaan raportin, jossa kerrottiin, ettei raiskausta ollut tapahtunut. Korruptio on Tansaniassa suuri este oikeudenmukaisuuden toteutumiselle.
Josephine uskoo parempaan tulevaisuuteen
Tangan vammaishanke tarjoaa kokonaisvaltaista tukea vammaisille lapsille ja nuorille. Fidan kirkkokumppanin hanketyöntekijät osaavat tukea heitä monin tavoin ja monilla elämänalueilla esimerkiksi koulutuksessa, toimeentulon hankkimisessa, terveysasioissa ja ihmisoikeuskysymyksissä.
Työntekijöiden hyvä maine on kiirinyt yli koko kaupungin, ja monet perheet hakevat keskukselta apua vaikeisiin tilanteisiin.
Josephinen elämässä tuella on ollut suuri vaikutus, ja nyt hän uskoo parempaan tulevaisuuteen. ”Ompelen sinulle kyllä vielä mekon”, vakuuttaa Josephine, kun tiemme eroavat.
Toteamme, että jokainen meistä joskus tarvitsee apua. ”Voit kertoa muille, että en olisi tässä nyt, jos en olisi pyytänyt apua”, toivoo Josephine.
Josephinen nimi on muutettu. Kuva ei liity Josephinen tarinaan.
Joulukuun 3. päivänä vietetään kansainvälistä vammaisten henkilöiden päivää. Tangan vammaisilla nuorilla on sinulle asiaa – katso heidän tekemänsä musiikkivideo.