Ajankohtaista

”Olen oppinut asioita, joita en olisi osannut edes etsiä”

Kaksi naista kadulla.

Nairobilainen Ramla, 20, haluaisi opiskella tietojenkäsittelyä ja käydä palkkatöissä. Viime vuonna avattu Fidan ja Kenian Full Gospel -kirkon nuorisokeskus tavoittaa Ramlan kaltaisia somalinuoria.

 ”Olen 20-vuotias ja syntynyt Keniassa somalitaustaiseen perheeseen. Identiteetiltäni olen somali, tai tarkemmin sanottuna somalitaustainen kenialainen. Voisin oikeastaan kokea itseni enemmän kenialaiseksi, jos kokisin, että ympäristö ajattelisi minua kenialaisena.

Koska pukeudun islamin mukaisesti hijabiin, minut nähdään automaattisesti muslimina ja somalimuslimina. Meidän somalien integroitumista kenialaiseen yhteiskuntaan rajoittaa etenkin se, että meidän, etenkin naisten, pitää ehdottomasti avioitua muslimin kanssa, kristitty puoliso ei olisi mahdollinen.

Avioliitto jännittää minua, koska tuleva aviomieheni on vanhempieni valitsema. Voin sanoa ei, ja he kunnioittavat päätöstäni, mutta en voi loputtomasti sanoa ei. Minulla ei tule olemaan mahdollisuutta tutustua tulevaan mieheeni ennen kuin mielipidettäni kysytään. Luotan siihen, että vanhempani valitsevat viisaasti.

Lopetin koulun viime vuonna 19-vuotiaana. Haluaisin opiskella ammatin. Minua kiinnostaa etenkin tietojenkäsittely. Vanhemmillani ei valitettavasti ole varaa maksaa kouluani. Toivon, että rahaa löytyy, että saisin ammatin.  

Avioliitto on ajankohtainen ehkä viiden vuoden päästä. Jos minulla on silloin ammatti, haluaisin käydä palkkatyössä, vaikka olenkin naimisissa. Uskon, että se onnistuisi, jos äitini hoitaa lapsiani ja puolisoni sallii työssä käymisen. Nuoremman polven somalimiehet ovat usein vähemmän konservatiivisempia kuin vanhemmat, joten olen toiveikas työssä käymisen suhteen.

Fidan järjestämässä koulutuksessa nuorisokeskuksella olen lyhyessä ajassa oppinut todella paljon. Olen oivaltanut, että voin ajatuksiani muuttamalla vaikuttaa elämääni. Jos ajattelen positiivisesti, on paljon todennäköisempää, että positiivisia asioita tapahtuu. Minulla oli tapana aloittaa aamuni surullisena ajattelemalla, että on tylsää, etten pääse opiskelemaan tai löydä työpaikkaa. Nyt ajattelen joka aamu, että ehkä tänään on parempi päivä, ehkä kaikki muuttuu vielä paremmaksi.  

Olen oppinut myös konkreettisia asioita koulutuksessa, esimerkiksi tekemään ansioluettelon.  

Koulutuksessa on tullut esille paljon sellaisia aivan uusia asioita ja näkökulmia, joista en varmasti olisi kotona tai kavereilta kuullut. Internetistä osaan etsiä tietoa, mutta näitä oppimiani asioita en olisi osannut edes etsiä.” 

Teksti ja kuva: Päivi Arvonen


Onnistunut avaus 

Vuonna 2023 nuorisokeskus aloitti toimintansa ja sai heti hyvän vastaanoton paikallisilta nuorilta. Keskus tavoitti 18 Ramlan kaltaista nuorta somalinaista. Tämä on suuri saavutus, kun ottaa huomioon naisten heikon aseman. Eräs nuori nainen kertoi, että keskus on alueella ainoa paikka, jonne nuoret voivat tulla ja jossa heidän haasteitaan ja unelmiaan kuunnellaan. 

Myös varoja saatiin niin, että työhön pystyttiin palkkaamaan henkilökuntaa. Rukoile, että työlle saataisiin pitkäjänteistä rahoitusta. 

Voit auttaa työtä ja nuoria lahjoittamalla:

  • 15 euroa tekstiviestillä lähettämällä viestin Toivo15 numeroon 16155
  • Haluamasi summa MobilePaylla numeroon 14841
  • Nettisivuillamme