Ajankohtaista

Nepalin tulvat – Fidan työalueet säästyivät pahimmilta tuhoilta

Nepalissa on koettu maan mittaushistorian pahin rankkasateiden aiheuttama tulvien ja maanvyörymien kausi, erityisesti Kathmandun laaksossa. Fidan Nepalin henkilöstö ja työalueiden perheet säästyivät pahimmilta tuhoilta.

Torstaista lauantaihin kestäneet rankkasateet Nepalissa ovat hellittäneet ja tilanteen odotetaan palaavan normaaliksi. Kathmandun asukkaat kokivat järisyttävän viikonlopun, kun vesi tulvi kaupungin kaduilla ja romahdutti useita teitä.

Kathmanduun johtavat valtatiet ovat olleet poikki, paljon ihmisiä on hukkunut, omaisuutta on tuhoutunut, samoin viljelyksiä ja karjaa. Muun muassa maatieyhteys Kiinaan on poikki sillan romahdettua, raportoi Fidan Nepalin maaohjelmakoordinaattori Timo Köykkä, joka muutti vain pari viikkoa sitten asumaan Kathmanduun.

Fidan Nepalin toimisto sijaitsee Lalitpurissa Kathmandun liepeillä.  Fidan Nepalin hankkeissa työskentelee kolme lähetettyä hanketyöntekijää ja kuusi paikan päältä palkattua. Nepalin henkilöstömme on kunnossa.

Työalueet säästyneet suurimmilta tuhoilta

Fida toimii Nepalissa neljällä alueella koulujen opetuksen sekä perheiden elinkeinojen kehittämisen parissa. Vuoristoisella Okhaldungan alueella  on koettu tieyhteyksien katkeamista mutavyöryjen vuoksi. Fidan kumppanijärjestö Rescue Nepal kertoo, että sen henkilöstö sekä työalueen perheet ja koulut ovat säästyneet pahemmalta. Myös Fidan kummilasten kotikylässä Chandeshwarissa perheet säästyivät pahoilta tulvatuhoilta.

Etelä-Nepalissa Sarlahin ja Dhanushan alueilla on myös tulvinut, mutta tuhot Fidan tukemille kouluille tai alueen asukkaille eivät ole olleet merkittäviä.

Kumppanijärjestömme Länsi-Nepalissa Kailarin alueella raportoi, että tämä sade ei siellä vaikuttanut juurikaan päivittäiseen elämään, vaikka Kailarin alueella muuten tapahtuu usein tulvia ja maanvyöryjä.

Seuraamme tilannetta työalueillamme.