Maailma kylässä: Yhdenkin ihmisen toimilla on merkitystä
Fidan järjestämässä paneelissa Helsingissä keskusteltiin, mitä yksi ihminen voi tehdä ympäristöahdistukselle ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Vaatesuunnittelija, kirjailija Rinna Saramäki, kirjailija, tutkijatohtori Panu Pihkala ja Fida secondhand -myymälöiden kehittämispäällikkö Tiina Haimila keskustelivat eettisestä kuluttamisesta, vaatteiden ympäristökuormituksesta ja ympäristöahdistuksesta sunnuntaina 26.5.2019 Kansallisteatterin Taiga-lavalla. Puolen tunnin paneelin Mitä väliä on yhden ihmisen teoilla ilmastonmuutoksessa? juonsi ”Ilta Lauran kanssa” -talk showsta tuttu Laura Siltala.
Ilmastoahdistusta on monenlaista
–Ilmasto-ongelmat ovat joskus niin vaikeita, ettei niistä saa kiinni. Ahdistusta on monenlaista. Esimerkiksi nuoret miettivät, minkä ihmeen ammatin valitsevat, koska ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen. Myös ekokatastrofin uhka voi ”ahistaa”, kuten suomalainen sanoisi, ympäristöahdistuksesta kirjan kirjoittanut teologi Panu Pihkala kuvaili.
Hän kiitteli myös mielenterveysjärjestöjen aloittaneen työn ilmastoahdistuksen käsittelyssä. Toisaalta silläkin, että voi yksilönä tehdä jotain, on henkiselle hyvinvoinnille Pihkalan mukaan merkitystä, kunhan siinä ei pyri täydellisyyteen ahdistukseen asti.
Tiina Haimila muistutti, kuinka Fida vuonna 1974 aloitti kehitysyhteistyön ja Afrikka-kahvin myynnin, jonka myötä ihmiset alkoivat lahjoittaa vaatteita. Tästä kierrätystoiminnasta kasvoi Pauli Rantasen johdolla seconhand -myymäläverkosto. Kysyttäessä suurin osa noin 60-70 paikan päällä paneelia seuranneesta kertoikin vierailleensa Fida-myymälöissä.
–Etenkin nuoret ymmärtävät, että kun ostaa käytettyä, pelastaa maailmaa, Haimila iloitsi, viitaten vuosikymmenien aikana tapahtuneeseen asennemuutokseen.
Mitä pitäisi tietää vaateteollisuudesta?
Tietokirjoilija Rinna Saramäki esitteli aluksi ylpeänä Fidalta löytämäänsä Tähtien sota -paitaa, jonka oli muokannut itselleen sopivaksi. Hän oli ensin hankkinut samanlaisen paidan tyttärelleen toiselta kirpputorilta.
–Ympäristöhyöty kasvaa vain, jos ostaa käytetyn vaatteen ja samalla myös jättää uuden ostamatta. Kuluttajinakin voimme vaikuttaa ainakin kulutuksemme määrään, Saramäki muistutti.
Hän neuvoi käytettyä vaatetta ostaessa kiinnittämän huomiota sen laatuun, esimerkiksi ompeleeseen ja materiaaliin. Käytetty, olemassaoleva vaate on aina ekologisempi valinta kuin uusi vaikka ekologisestikin tuotettu vaate.
Sade aiheutti tulvan pukukopissa
Fida secondhand -myymälät juhlivat 40. vuottaan myös myymälöiden myyntipisteellä. Toisena iltapäivänä sovituskopin lattia jo tulvi sadevedestä. Mahdollisuuksien tori -teltassa kaiken ikäiset kävijät keskustelivat Fidan kehitysyhteistyöstä, pyörittivät onnenpyörää ja kirjoittivat jättitaululle terveisiä, mitä voisimme vielä tehdä enemmän ympäristön hyväksi.
Maailma kylässä -festivaali juhli 20. tapahtumavuottaan 25.–26.5. Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Suomen suurin poikkitaiteellinen järjestötapahtuma keräsi noin 45 000 kävijää huolimatta ajoittaisesta sateesta, pääteemana ilmastonmuutos.
Voit katsoa Taiga-lavan Fida-paneelin ja edeltävät ympäristö ja kuluttaminen -teemaiset osiot myös tapahtuman Youtube-tallenteesta (Fida-osio noin kohdassa 2h15min)