Saria ja Autry muuttavat yhteisöään
Alakoululaisilla tytöillä on selkeä suunnitelma tulevaisuudesta ja halu muuttaa yhteisön haitallisia tapoja. Kumpikin heistä on nähnyt, kuinka koulutyttöjä naitetaan.
12-vuotiaat Saria ja Autry istuvat pöydän ääressä Joy&Hope -kummikoulun kirjastossa. Molemmilla tytöillä on siniset koulupuvut. Pitkät tummat hiukset on letitetty kauniisti ja sidottu nauhalla. He ovat juuri viimeistelleet kirjoituksensa liittyen lasten oikeuksiin. Nuoresta iästään huolimatta he tuntevat ne hyvin. Autry selittää, että jokaisella lapsella on oikeus perustarpeidensa täyttymiseen. Perheiden ja yhteiskunnan tulisi varmistaa, että lapset voivat hyvin.
Mutta lapsen oikeudet eivät toteudu meidänkään yhteisössä vielä.
– Mutta lapsen oikeudet eivät toteudu meidänkään yhteisössä vielä. Niitä ei tunneta, mutta syitä on monia, Autry toteaa.
Tytöt luettelevat toteutumattomiksi oikeuksiksi muun muassa koulutuksen ja turvallisen kodin. Monet lapset joutuvat töihin ja osa päätyy mukaan jopa huumekauppaan. Autry ja Saria tietävät, että ellei köyhän perheen tyttöä voida lähettää kouluun on perheellä usein vain kaksi vaihtoehtoa: laittaa tyttö töihin tai naittaa tämä.
– Silloin tytöllä on puutetta kaikesta. Sillä tavalla lapsen oikeudet liittyvät paljon lapsiavioliittoon, tytöt selittävät.
Onnekkaampi kuin kaverit
Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa slummissa asuvat Autry ja Saria ovat onnekkaita. He ovat saaneet koulussa oppia niin lasten oikeuksista kuin lapsiavioliiton vaaroista. Näin heillä on tilaisuus vaikuttaa itse omiin oikeuksiinsa. Moni lapsi ei kuitenkaan tiedä oikeuksiaan eikä siksi voi taistella.
Tiedän monta kaveria, jotka ovat joutuneet naimisiin alle 18-vuotiaana eikä se ole ok.
– Tiedän monta kaveria, jotka ovat joutuneet naimisiin alle 18-vuotiaana eikä se ole ok. Alle 18-vuotias on lapsi, puuskahtaa Saria.
Saria jatkaa, että naimisiinmenon jälkeen uusi perhe ja ympäristö luo tytölle paljon henkistä painetta. He elävät yhteisössä, jossa ymmärrys perinteiden haitallisuudesta ei vielä ole tarpeeksi hyvä. Lasten kautta tietoisuus kuitenkin leviää ja muun yhteisötyön kautta perheiden mahdollisuudet kasvavat.
Kumpikin tyttö haaveilee lääkärin urasta. Autry pohtii vielä toisena vaihtoehtona kirjailijaksi ryhtymistä. Kahdeksannen luokan jälkeen heistä molemmat aikovat jatkaa toiseen kouluun ja jatkaa opintojaan. Molempien tyttöjen koulupolku olisi jäänyt kesken jo kauan sitten, ellei heillä olisi kummien antamaa tukea. Nyt heillä molemmilla on suunnitelma.
– Jos vanhemmat eivät voi auttaa tarpeeksi, opintojen ohella voi toimia tutorina nuoremmille ja ansaita rahat lääketieteelliseen, he selittävät innostuneesti.
Yksikin lapsiavioliitto on liikaa. Sinä voit auttaa estämään Bangladeshin lapsiavioliittoja ja mahdollistaa tytöille koulutuksen. Lahjoittamalla Eväät elämään -kampanjaan tuet Fidan pitkäjänteistä työtä Bangladeshissa.
Lahjoita
- MobilePaylla haluamasi summa numeroon 76551
- Lahjoita 20 euroa tekstaamalla tekstaamalla FIDA20 numeroon 16155
- Tilisiirrolla: Fida International ry. IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256, Viitenumero: 558002