”Tämä on ollut elämänlanka monelle ihmiselle” – Apu menee perille Ukrainassa
Fidan Ukraina-keräys on tuottanut jo miljoona euroa. Se mahdollistaa tuen jatkumisen ensi vuoden puolelle.
Fida auttaa sotaa paenneita Ukrainassa sekä viidessä ympäröivässä maassa. Suomalaisten lahjoittamilla varoilla on jaettu ruokaa, hygieniatarvikkeita, lämmikkeitä, vaatetta ja lääkkeitä. Lapsille on tarjottu psykososiaalista tukea, traumaterapiaa ja kesäleirejä. Kriisityöntekijöitä ja vapaaehtoisia Unkarissa, Ukrainassa ja Moldovassa on koulutettu psykososiaalisen tuen tarjoamiseen. Käynnissä on kaksi suurta avustushanketta sekä useita pienempiä, paikallisten seurakuntien kautta tapahtuvia avustusprojekteja.
Tutustumme tässä artikkelissa avustustyöhön Taka-Karpatian alueella, Berehoven kaupungissa.
”Kaiken keskellä elämä voittaa”
Fidan humanitaarisen avun koordinaattori Aki Salminen vieraili viimeksi Berehovessa syksyllä. Noin 23 000 asukkaan kaupungin väkiluku on sodan myötä tuplaantunut, kun noin 20 000 evakkoa on hakenut suojaa sieltä. Tilanne on samanlainen muissakin Taka-Karpatian kunnissa, sillä alueella on arviolta puoli miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Koulut, päiväkodit, virastotalot ja yksityisten tarjoamat tilat on otettu majoituskäyttöön. Mitä Salmisen mieleen jäi päällimmäisenä?
– Se, että kaiken tämän keskellä elämä kuitenkin voittaa. Tapasin esimerkiksi Harkovasta paenneen äidin ja hänen kaksi tytärtään. He asuivat vanhassa orpokodissa, jossa heillä oli yksi pieni huone. Huoneen nurkassa oli tyttöjen hamsteri. Vaikka olosuhteet olivat tosi vaatimattomat, niin äiti ja tytöt olivat todella iloisia turvallisesta majapaikasta. Tytöt hoitivat hamsteriaan antaumuksella. Vaikka perheen isä oli rintamalla ja huoli jokapäiväistä, elämänhalu ja toivo tulevaisuudesta oli läsnä.
– Minuun teki vaikutuksen myös se, miten isolla sydämellä ihmiset auttavat toisiaan. Kaupunkilaiset pitävät toisistaan huolta. Se on isossa roolissa meidänkin avussa: olemme mahdollistamassa paikallisten työn.
Avuntarve on Ukrainassa niin laaja kuin voi vain olla. – Aki Salminen
Yksi Fidan kumppanijärjestöistä on Hungarian Babtist Aid -järjestö, joka on toiminut Taka-Karpatiassa kaksi vuosikymmentä. Salminen kertoo, että kumppanin paikallistuntemus on erittäin tärkeässä roolissa avustustyössä.
– Kumppanillamme on hyvät suhteet paikallishallintoon ja laajat verkostot, joiden kautta löydämme kipeimmin apuamme tarvitsevat ihmiset. Tosin avuntarvehan on Ukrainassa niin laaja kuin voi vain olla. Joka puolella maata on jo ihan kaikesta pulaa, Salminen kuvailee.
Säännöllinen ruoka-apu pitää elämänlankaa yllä
Pääosa Fidan tuesta on keskittynyt varmistamaan heikoimmassa asemassa olevien pakolaisten ruoan saannin. Ruokaa on jaettu säännöllisesti maaliskuusta lähtien. Salminen kertoo, että apu viedään suoraan sinne, missä ihmiset majoittuvat.
– Haluamme palvella ihmisiä siellä, missä he ovat, ettei heidän tarvitse lähteä ruoka-avun perässä kauas. Tässä avainasemassa ovat kumppanimme lukuisat vapaaehtoiset, jotka ovat täysillä mukana työssä.
Ruokaa jaetaan viikoittain noin viidelle sadalle ihmiselle. Välillä jaetaan kuivatuotteita ja välillä tuoretuotteita. Ruoan on oltava ravinteikasta ja vaihtelevaa.
– Erityisen toivottuja ovat tuoreet hedelmät ja vihannekset. On tärkeää kuulla avunsaajien toiveita, ettei viedä vaan joka viikko jotain peruspastaa, Salminen toteaa ja jatkaa:
– Meidän antama ruoka-apu on monelle ollut se elämän lanka tämän puolen vuoden ajan. Ilman apua Länsi-Ukrainassakin on jo lähes mahdoton pärjätä, kun mistään ei enää saa toimeentuloa.
Liikkuva klinikka pelastaa ihmishenkiä
Salminen on kiitollinen siitä, että runsaat lahjoitukset mahdollistavat pitkäjänteisen ruoka-avun. Viikoittainen ruokajakelu jatkuu ainakin ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Tammikuussa Taka-Karpatiassa aloitetaan myös iltapäiväkerhot.
– Ensi vuonna pyrimme aloittamaan kerhot, jotta lapsille on ohjattua toimintaa, taidetta, pelejä ja leikkejä ja mahdollisuus puhua luotettaville aikuisille. Lasten elämään on saatava asioita, jotka ylläpitävät henkistä hyvinvointia, Aki Salminen kertoo.
Salminen pääsi tutustumaan myös lääkintätyöhön. Ukrainassa on edelleen toiminnassa olevia sairaaloita ja klinikoita, mutta monissa niistä on huutava pula henkilökunnasta, peruslääkkeistä ja lääkintätarpeista. HBAidin työntekijät kertoivat, että esimerkiksi laastarit ovat jo todella kalliita, eikä niistä saa joka paikasta. Myös iso osa lääkäreistä ja hoitajista on paennut maasta.
Fidan tuella on perustettu lääkintäauto, niin sanottu ”kiertävä klinikka” yhdessä HBAidin kanssa. Fida on palkannut lääkintähenkilöstöä ja hankkinut peruslääkkeitä jaettavaksi. Osa lääkkeistä on saatu lahjoituksina, osa on ostettu. Klinikka kiertää Berehoven lähistön alueita kolmena päivänä viikossa. Siellä on hoidettu jo lähes kahta tuhatta potilasta.
Autossa on lääkkeiden lisäksi muun muassa ultralaite, ensiapuvälineet ja kiireellisen ensihoidon varusteet.
– Kun toiminta aloitettiin, sain ensimmäiseltä matkalta viestin, että eräältä henkilöltä oli löydetty suonitukos. Hän olisi voinut menehtyä, ellei apu olisi tullut hänen luokseen oikeaan aikaan.
– Paljon on jaettu muun muassa astmalääkkeitä ja verenpainelääkkeitä. Huomaa, että ihmiset ovat lähteneet kiireellä pakoon kodeistaan ilman mitään omia tavaroita. Lääkkeet ovat joko jääneet pois matkasta tai loppuneet matkalla, Salminen kuvailee.
Ukrainassa autetaan suurella sydämellä
Fida on joulukuuhun mennessä myöntänyt avustusta yhteensä 817 000 euron edestä Ukrainan lisäksi viiteen eri maahan useiden seurakuntien ja avustusjärjestöjen pakolaistyöhön. Ukrainassa Fidan apu on maantieteellisesti keskittynyt Taka-Karpatian alueelle, mutta avustuskuljetuksia on eri kumppaneiden kautta viety myös muualle Ukrainaan, viimeisimpänä esimerkiksi Zaporižžjan ydinvoimalakaupunkiin joulukuussa.
– On suuri siunaus, että saamme olla tukemassa paikallisten toimijoiden työtä. Tiedämme, että siellä autetaan suurella sydämellä, Salminen toteaa.