Bhutan: näin upeita tuloksia kehitysyhteistyö sai aikaan
Vaikka Bhutan tunnetaan onnellisuudestaan, kuuluu maa maailman köyhimpien maiden joukkoon. Bhutan sijoittuu häntäpäähän sukupuolten tasa-arvoa mittaavassa indeksissä ja varsinkin naisten yrittäjyys on Bhutanissa harvinaista. Fidan kehitysyhteistyön tuloksena bhutanilaisten naisten työllisyys sekä lasten oikeuksien toteutuminen parantuivat. Kumppanijärjestö jatkaa tärkeää työtä.
Himalajan kupeessa sijaitseva Bhutan on tunnettu bruttokansanonnellisuudestaan ja kuvankauniista kuninkaallisista. Maahan on vaikea päästä edes turistina ja koronapandemian aikana maan rajat olivat kaksi ja puoli vuotta kokonaan suljettuina. Maahan tulo maksaa 200 Yhdysvaltain dollaria päivältä. Kustannuksia matkailijalle kertyy myös pakollisista hotelli- ja opaspalveluista. Demokraattinen hallinto on Bhutanissa vielä nuorta – ensimmäiset parlamenttivaalit pidettiin kuningaskunnassa vuonna 2008. Maailman buddhalaisimpana valtiona tunnetussa Bhutanissa perheille on kunnia-asia, että vähintään yksi perheen lapsista on munkki tai nunna.
Fida on toiminut Bhutanissa vuodesta 2011 alkaen maan ainoana suomalaisena kansalaisjärjestönä. Bhutanin maaohjelma teki kehitysyhteistyötä naisten ja heikoimmassa asemassa olevien, kuten vammaisten ihmisten oikeuksien hyväksi. Maaohjelmakoordinaattori Riina Happonen on maan ainoa suomalainen ja maan harvoja ulkomaalaisia asukkaita.
Fidan koulutukset toivat itsenäisyyttä Bhutanin naisille
Bhutanissa Fidan kumppanina on toiminut kuningataräidin Gyalyum Ashi Sangay Choden Wangchuckin perustama RENEW-järjestö. RENEW keskittyy ennaltaehkäisemään perheväkivaltaa ja sukupuolittunutta syrjintää sekä auttamaan väkivaltaa kohdanneita. Vuodesta 2011 lähtien Fida on järjestänyt yhdessä kumppanin kanssa ammatillisia koulutuksia kymmenessä eri maakunnassa. Koulutusten ansiosta 3325 ihmistä sai uuden ammatin itselleen.
Eniten suosiota sai ompelukoulutus, jossa naiset oppivat valmistamaan kansallispuvun.
Hankkeen alkuvuosina suurin ongelma maaseutuyhteisöissä oli elinkeinomahdollisuuksien puute. Etenkin perheväkivaltaa kokevien naisten keskuudessa maanviljely oli pääelinkeino ja muu työllisyys oli heikolla tasolla. Maanviljely ei kuitenkaan tuottanut tarpeeksi varoja perheen elättämiseen ja rahat maanviljelystä menivät miehille. Naisilla ei ollut omaa rahaa käytettävissä ollenkaan. Tämä aiheutti ristiriitoja ja väkivaltaa perheissä. Maaohjelman tavoitteena oli parantaa naisten asemaa ammatillisilla koulutuksilla, jotta he saisivat arvostusta kyläyhteisöissään ja heillä olisi omaa rahaa käytettävissään. Tavoitteen toteutuminen paransi myös lasten asemaa, koska naiset käyttävät uudesta ammatista saatuja varoja lasten koulutukseen ja monipuolisempaan ruokaan.
Vuosien saatossa järjestettyjen koulutusten kirjo oli laaja. Eniten suosiota sai ompelukoulutus, jossa naiset oppivat valmistamaan kansallispuvun. Ompelutaitojen ansiosta naiset tienaavat varmuudella tuloja, koska kansallispuvun valmistaminen on hyvin oleellinen taito Bhutanissa. Maassa on kansallispukupakko ja kansallispuvut tehdään mittatilaustyönä. Fida järjesti kumppanijärjestö RENEW:n kanssa myös muita ammatillisia koulutuksia: kudontaa, huovutusta, persikoiden viljelyä, tofun tuotantoa, kasvivärjäystä, tekstiilien suunnittelua ja kauneudenhoitoa sekä yrittäjyyskoulutusta.
Kasvomaskit toivat töitä 60 naiselle
Lasten mahdollisuudet päästä kouluun parantuivat. Lapset ovat usein suurimpia hyötyjiä, kun naisten ja perheiden tulotaso nousee. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii koronapandemian aikana tapahtunut kehitys: Koronan levittyä Aasiassa Fidan maaohjelma sai yllättäen useilta kansainvälisiltä järjestöiltä sekä yrityksiltä lukuisia kasvomaskien ja lasten tekstiilisten lelujen tilauksia. Kouluttamamme naiset ompelivat tilaukset ja tilausten ansiosta töitä voitiin tarjota yli 60 naiselle. Työstä ansaittujen tulojen seurauksena naiset raportoivat, että heidän lapsensa pystyivät osallistumaan etäkouluun. Tuloillaan naiset pystyivät ostamaan nettidataa lasten etäopiskelua varten. Ilman työtä heidän lapsensa eivät olisi pystyneet osallistumaan koulunkäyntiin. Näin tapahtuu valitettavan usein syrjäisillä maaseuduilla – vanhemmilla ei ole varaa ostaa nettiä tai internetyhteydet ovat liian heikot.
Fidan työn tuloksena naisten itsetunto ja perhesuhteet paranivat. Naiset alkoivat puhua ongelmistaan muille koulutuksiin osallistuneille ja he huomasivat, etteivät ole ongelmineen yksin. Naisten ollessa päivät koulutuksessa, monet miehet alkoivat auttaa kotitöissä ja perheiden arki helpottui.
Pandemian vuoksi työmme tavoitti myös uusia kohderyhmiä, kuten ihmiskaupan uhreja.
Koronapandemia muutti dramaattisesti elinoloja Bhutanissa. Maan kolmanneksi suurin tulonlähde on turismi ja se on aiemmin työllistänyt kymmeniä tuhansia ihmisiä, erityisesti käsityöläisiä. Nyt Bhutanin rajat ovat olleet kiinni yli kaksi vuotta ja työttömyys on lisääntynyt. Pandemian vaikutusten vuoksi työmme tavoitti kuitenkin uusia heikommassa asemassa olevia henkilöitä. Uudelleenkoulutimme naisia, jotka olivat työskennelleet yöelämässä tanssijoina ja seuralaisina. Koulutuksiin osallistui myös ihmiskaupan uhreja, jotka olivat paenneet Lähi-idästä.
Positiivisia muutostarinoita on tuhansia
Fidan tekemä työ Bhutanissa toi positiivista muutosta tuhansien ihmisten elämään. Yksi upea esimerkki on pääkaupungissa Thimphussa koulutukseen osallistunut Dechen. Hän on osittain kuuro ja ei siksi ole päässyt kouluun. Koska Dechen ei ole saanut kuulovammaisuutensa takia käydä koulua, hän on luku- ja kirjoitustaidoton. Dechen osallistui ompelukoulutukseen, minkä jälkeen hän työskenteli Fidan tuotantoyksikössä vajaan vuoden verran. Tämän jälkeen hän sai oikean työpaikan ompelijana. Ompeluyrityksen omistaja kertoi Dechenin ystävälle, ettei hän palkkaisi vammaisia ihmisiä, mutta päätti lopulta antaa kuukauden koeajan Dechenille. Koeaikana Dechen osoitti taitonsa ja nyt hänellä on vakituinen työpaikka. Hän voi nyt elättää poikansa ja auttaa tätä koulutuksen saamisessa. (Katso video Dechenistä.)
Työ Bhutanissa jatkuu vaikka kehitysrahoitteinen maaohjelma päättyi
Suomen Ulkoministeriön rahoittama kehitysyhteistyön maaohjelma Bhutanissa päättyi vuonna 2021, mutta Riina Happonen on todella tyytyväinen, että silti työ Bhutanissa toistaiseksi jatkuu.
– Fida on maan ainoa suomalainen kansalaisjärjestö ja moni järjestö haluaisi päästä maahan, mutta he eivät pääse. Toivon todella, että työmme Bhutanissa jatkuu tulevaisuudessakin, Riina kertoo.
Bhutanissa on tarvetta yrityksille, jotka työllistävät paikallisia ihmisiä. Fida etsiikin uusia yhteistyömahdollisuuksia ja rahoituskanavia työlle.
Tällä hetkellä Fida etsii uusia yritysyhteistyömahdollisuuksia ja rahoitusta työlle, jotta työ naisten ja lasten aseman parantamiseksi voisi jatkua tulevaisuudessakin. Bhutanissa on paljon mahdollisuuksia yrityksille, tällä hetkellä monet bhutanilaiset muuttavat ulkomaille, koska heillä ei ole työtä kotimaassaan.
Bhutanin kehitysyhteistyön tuloksia
- Vuodesta 2011 lähtien Fida järjesti yhdessä kumppanin kanssa ammatillisia koulutuksia kymmenessä eri maakunnassa. Koulutusten ansiosta 3325 ihmistä sai uuden ammatin itselleen.
- Koronapandemian tuomista haasteista, kuten eristys- ja liikkumisrajoituksista huolimatta Fida onnistui Bhutanissa parantamaan 734 naisen toimeentulon ja työllistymisen mahdollisuuksia pandemian aikana.
- Fida toteutti yhdessä kumppanijärjestö RENEW:n kanssa 60 elinkeinoihin liittyvää koulutusta tai kurssia vuosien 2018-2021 aikana.
- Yhteistyö valtion viranomaisten kanssa ja heihin vaikuttaminen vahvistui.
- Yhteiskunnalliset vastuunkantajat alkoivat osallistua koulutusten suunnitteluun ja heidän omistajuutensa naisten elinkeinojen edistämisessä kasvoi.
- RENEW-kumppanijärjestö on sitoutunut jatkamaan työtä haavoittuvassa asemassa olevien naisten ja syrjäisillä seuduilla asuvien yhteisöjen parissa.
Pääkuvassa Fidan ompelukoulutukseen osallistuneet naiset, jotka perustivat koulutuksen jälkeen oman yrityksen.
Lue lisää työstämme:
Bhutanin ensimmäinen Design-kilpailu nosti esiin käsityöläisten ammattia.