Ebola ni nyingi – Ebolaa on paljon!
Kongon demokraattisessa tasavallassa on kiire valistaa ihmisiä ebolan ennaltaehkäisystä. Kun koulujen uusi lukukausi alkaa, Fidan kumppanikirkon työntekijät jatkavat valistustoimia kouluissa.
”Ebola ni nyingi”, huudahtaa pieni tyttö Pohjois-Kivussa Goman kaupungin muhkuraisella kadulla, ja tarjoaa meille mangoja koristaan. Pelottavaa ebolaa on Kongossa paljon, sen tietävät pienet lapsetkin, joiden tulisi saada leikkiä lapsuutensa leikit ilman huolia. Kongon demokraattisen tasavallan arkea sävyttävät sissijoukkojen tuoma pelko ja kauhu, köyhyys ja monenlaiset sairaudet. Maassa riehuva ebola kauhistuttaa sen tappavuuden vuoksi. Viimeisten heinäkuussa julkaistujen WHO-tilastojen mukaan ebolaan on kuollut yli 1700 ihmistä.
Pohjois-Kivun alueella, epidemian sydämessä, toimii ebolan ennaltaehkäisyn parissa myös Fidan kumppanikirkko CEPAC. Fidan Kongon maakoordinaattori Welongo Faizi toteaa, että ihmiset ovat levottomia eivätkä oikein tiedä kuinka toimia. Osa on lähtenyt ebolan takia pois kotiseudultaan, sairautta pakoon.
–Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat menettämässä toivoaan, kun ebola ei näytä laantuvan ponnisteluista huolimatta, hän jatkaa.
Fida ja CEPAC jatkavat ruohonjuuritason työtään kouluissa Pohjois-Kivun alueella. Alueen lapset lomailevat syyskuun alkuun asti, ja kun koulut alkavat, projektimme työntekijät vierailevat jälleen kouluilla puhumassa ebolan leviämisestä ja ennaltaehkäisystä.
CEPAC tavoittaa miljoonia
Welongo Faizi kertoo, että he kouluttavat opettajia ensiksi pitämään huolta itsestään ja omasta hygieniastaan. Samalla he ohjaavat opettajia huolehtimaan oppilaiden hygieniasta ja puhumaan lapsille ebolan ennaltaehkäisystä. Projektin työntekijät ovat kutsuneet koolle myös vanhempien tapaamisia. Lapsia ohjataan koulupäivän aikana käsienpesuun useita kertoja päivässä.
– Tällä hetkellä vanhemmat ovat hyvin huolissaan tilanteesta, ja pohtivat, uskaltavatko laittaa lapsiaan kouluun takaisin. Meiltä kysellään tästä koko ajan, ja pohdimme sitä yhdessä vanhempien kanssa. On harmillista, jos lapsia jää paljon pois koulusta sairastumisen pelon takia ja koulumenestys kärsii. Toisaalta itsekin vanhempana ymmärrän täysin huolen, Welongo huokaa.
CEPAC:in ylläpitämässä sairaalassa työskentelevä henkilö kertoo, että rokotukset ebolaa vastaan ovat alkaneet. Rokotukset annetaan tällä hetkellä ensisijaisesti sairaalahenkilökunnalle ja suurimmassa tartuntariskissä oleville. Ihmiset kyselevät rokotetta paljon, hän kertoo ja lisää puhuneensa viimeksi sunnuntaina kirkkoon kokoontuneille ihmisille ebolasta ja sen ennaltaehkäisystä.
CEPAC-helluntaikirkko voi tavoittaa viikottain miljoonia ihmisiä: lukuisten pyhäkoulujen ja jumalanpalvelusten lisäksi 700 paikallisseurakunnan kirkkokunta ylläpitää tuhatta koulua, lähes kahtasataa terveysasemaa, kuuluisaa Panzin sairaalaa sekä omaa yliopistoa.
Hankalaksi ebolan ehkäisyn tekee se, että taudin itämisaika on jopa kolme viikkoa, ja alussa oireet muistuttavat tavallista flunssaa: kuumetta, päänsärkyä, kurkkukipua, ripulia.
Haasteena epäluulot ja rokotevastaisuus
Vieraillessani alkukesästä Gomassa kuumeenmittauspisteitä oli joka puolella. Meitä varoiteltiin, että jos meillä on vähänkään kuumetta, joudumme eristykseen ja tutkimuksiin. Käsienpesupisteitä oli kaupoissa, ravintoloissa ja kodeissa. Ebolasta kertovia julisteita roikkui seinillä, ja käsidesipullot kiersivät palavereissa. Kongossa yritetään tosissaan nujertaa tuo kammottava tauti. Mutta paljon työtä on yhä tehtävä, että tietoisuus ja asenteet muuttuvat.
– Ihmiset jakaantuvat edelleen kahteen porukkaan, toteaa Welongo Faizi. On niitä, jotka ponnistelevat ebolaa vastaan, ja niitä, jotka eivät usko koko taudin olemassaoloon. Myös rokotevastaisuus on nousussa rokotteen mahdollisten sivuvaikutusten pelon vuoksi, hän kertoo.
Fida jatkaa CEPAC-kumppaninsa kanssa sitkeästi työtä ebolan nujertamiseksi. Kongon demokraattisessa tasavallassa järjestöt ja maan terveydenhuolto tekevät kaikkensa taudin pysäyttämiseksi. Taudin leviämistä naapurimaihin pyritään myös estämään kaikin keinoin.
Katja Köykkä
Kirjoittaja vieraili Pohjois-Kivussa kesällä 2019.
Lue edellinen artikkelimme samasta aiheesta: