Edellisvuoden tuloksia ja uuden ohjelmakauden suunnittelua kehitysyhteistyön seminaarissa
Fidan toimistolla järjestettiin kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun ja diakoniatyön seminaari. Kaksipäiväiseen tilaisuuteen osallistui Fidan avustustyön henkilöstöä.
Jo perinteiseksi syyskauden aloitukseksi muodostunut kehitysyhteistyön seminaari järjestettiin jälleen kerran Fidan toimistolla. Iloisissa kesän jälkeisissä tunnelmissa tavattiin kollegoita ja orientoiduttiin tulevaan työkauteen. Osallistujia oli paikan päällä ja etäyhteyksin mukana 50.
Saavutettujen onnistumisten yhteenvetoa
Ensin tarkasteltiin edellistä vuotta ja sen onnistumisia. Fidan kehitysyhteistyön raportoinnista vastaava Rowan Clusker veti vuodentakaisia tuloksia yhteen innostavasti.
Vuonna 2023 kehitysyhteistyömme vaikutti suoraan yli 450 000 ihmisen elämään. Heistä 243 000 oli lapsia ja yli 23 000 vammaisia henkilöitä.
Työmme tuloksena yli 72 000 lapsen mahdollisuus saada laadukasta koulutusta parani. Lähes 7 000 lasta osallistui heidän omaa koulunkäyntiään koskevaan päätöksentekoon, esimerkiksi koulujen johtokunnissa.
– Tavoitteenamme on tarjota erityisesti lapsille ja nuorille, tietoa ja taitoja, joiden avulla he voivat parantaa elämäntilanteitaan ja tavoitella unelmiaan. Oli rohkaisevaa havaita, että vuoden 2024 aikana yhä useammat lapset pääsivät koulutuksen pariin ja että koulutuksen laatu parani, Rowan Clusker kertoo seminaarin jälkeen.
Vuonna 2023 ihmiset paransivat jälleen aktiivisesti toimeentuloaan – työn tuloksena perustettiin tuhat pienyritystä. Yli 5 000 kotitalouden tulot kasvoivat ja vakiintuivat. Ja 6 400 kotitalouden säästöt kasvoivat, esimerkiksi pienten säästö- ja lainaryhmien myötä. Yli 20 000 ihmisen tietotaito rauhan rakentamisesta vahvistui.
Humanitaarisen avun osalta viime vuosi oli ennätysvuosi. Kriisialueille kanavoitiin tukea enemmän kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 3,72 miljoonaa euroa. Rahoitus mahdollisti huikeat tulokset, kun yli 141 000 ihmistä sai kriisien keskellä tukea Fidalta ja kumppaneiltamme Ukrainassa, Jemenissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nepalissa, Ugandassa, Myanmarissa, Syyriassa ja Gazassa.
Katseet kohti tulevaa ohjelmakautta
Seminaarin toisena päivänä katseet suunnattiin tulevaan. Nykyinen kehitysyhteistyön ohjelma päättyy vuoteen 2025, joten uuden ohjelman suunnittelu käynnistetään hyvissä ajoin.
Fidan kehitysyhteistyön ohjelmasuunnittelusta vastaava Carita Murtonen antoi suunnittelulle inspiroivan alkusysäyksen, jonka pohjalta vuosia 2026-2029 on hyvä lähteä suunnittelemaan.
– Elämme nopeasti muuttuvassa globaalissa maailmassa, joten on tärkeää keskittyä arvioimaan mitä toimintamaissamme tapahtuu. Mitkä asiat ovat kehittyneet ja mitä haasteita on jäljellä. Työn laadun varmistamiseksi on tärkeää kuunnella toimintamaiden yhteisöjen ihmisiä, Carita Murtonen tiivistää.
Elämme ajassa, jossa kriisit ja niiden seuraukset tuovat monenlaisia haasteita ihmisille. Ilmastonmuutoksen vaikutukset koettelevat erityisesti heikoimmassa asemassa olevia, kuten maanviljelijöitä. Perheiden toimeentulon vaikeudet estävät lapsia pääsemästä kouluun. Väkivaltaiset konfliktit puolestaan hajottavat yhteisöjä ja synnyttävät turvattomuutta.
– Fidan työn tavoitteena on olla mukana luomassa toivoa ja tulevaisuutta kaikille. Uskomme, että laadukas koulutus kaikille lapsille sekä perheiden taloudellinen turva ovat vastauksia näille haasteille, Murtonen toteaa.
Työn kannalta on olennaista, että Fidan kumppanit kohdemaissa tuovat omaa erityisosaamistaan ohjelmaan, jotta kaikki lapset, myös vammaiset lapset, saavat laadukasta opetusta turvallisissa oppimisympäristöissä. Lasten vanhemmille tarjotaan uusia mahdollisuuksia omien elinkeinojensa kehittämiseen ja perheen toimeentulon turvaamiseen.
– On myös tärkeää tukea kansalaisyhteiskunnan jäsenten ja ryhmien toimintaa, jotta he voivat entistä paremmin vaikuttaa omissa maissaan ihmisoikeuksien toteutumiseen ja ihmisarvoiseen elämään, Murtonen lisää.
Tutustu Fidan kehitysyhteistyön tuloksiin tarkemmin täältä.
Lue myös Kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun vuoden 2023 tulosjulkaisu.