Fidan apu jatkuu Itä-Afrikan kuivuusalueilla
Fida on ohjannut varoja Itä-Afrikan kuivuusalueille Burundissa, Etiopiassa, Keniassa, Tansaniassa ja Kongossa (DRC) yhteistyössä paikallisten kirkkojen kanssa. Apua annetaan pitkäjänteisesti.
– Kuivuudesta kärsiviin yhteisöihin on jaettu ruokatarvikkeita kuten maissia, papuja, öljyä ja sokeria yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa, kertoo aluepäällikkö Lauri Sorila.
– Kaikissa maissa kumppanit ovat lisäksi toimittaneet kuivuusalueille ja pakolaisille monta autokuormallista itse keräämiään käytettyjä vaatteita ja taloustavaroita, Sorila jatkaa.
Osa avustusvaroista on Fidan katastrofirahastosta. Keniassa kirkkokumppani on rahoittanut suurimman osan avustuksesta itse.
Itä-Afrikan kuivuus vaatii kestäviä ratkaisuja
– Selvitämme myös mahdollisuuksia tukea pitkäaikaisia ratkaisuja. Itäisen Afrikan kuivuusalueilla olisi esimerkiksi tarve porata kaivoja juomaveden löytämiseksi, kertoo aluejohtaja Ari Joensuu.
Kaivot ovat suhteellisen kalliita; yhden porakaivon hinta voi kohota pahimmillaan 15 000 euroon. Fida on pystynyt porauttamaan joitakin kaivoja yksityisin lahjoitusvaroin muun muassa Etiopiassa.
Itä-Afrikan hankkeissa edistetään myös ympäristö- ja viljelykoulutusta, polttopuun käytön vähentämistä ja puiden istuttamista. Maatalousvaltaisessa Burundissa Fida on edistänyt tuhansien aurinkoenergialla toimivien saviuunien paikallista valmistusta ja jakelua.
”Autamme minkä voimme”
Tansanian ruokaturvahankkeessa työskentelevä Samson Mhiri kertoo, että avunpyyntöjä kuivuuden vuoksi on tullut eri osista maata.
– Autamme minkä voimme, vaikka resurssit ovat rajalliset.
Tansaniassa Fidan kuivuusapu kohdistui erityisesti Mwanzan ympäristöön, jossa toimii myös järjestön kummilapsihanke köyhimpien perheiden parissa.
Mhiri kouluttaa paikallisen työtoverin kanssa yhteisöjä ja pienviljelijöitä uusista viljelykeinoista ja jakaa samalla käytönnön apua kuten puuntaimia, siemeniä ja välineitä. Nyt häntä kuitenkin pelottaa kuivuuden jatkuminen. Se johtuu paitsi ilmastonmuuutoksesta myös maanomistusolojen seurauksista maassa.
Fidan hanke tukee köyhimpiä perheitä toimivan kotitarveviljelyn käynnistämisessä. Perheiden haaste on ravinnon ajoittaisen puutteen ohella sen yksipuolisuus. Keittiöpuutarhojen perustaminen onkin yksi keino monipuolistaa ruokavaliota.
Myös Mwanzan alueen peruskouluissa on jo useamman vuoden ajan opiskeltu ympäristönsuojelua ja esimerkiksi maissin säkkiviljelyä. Säkkiviljely säästää vettä ja maaperää. Tämäkin oppi on peräisin Fidan hankkeesta.