Ajankohtaista

Keidas keskellä aavikkoa

Nainen poimii vihanneksia.

Keskelle kenialaista erämaata on onnistuttu luomaan keidas. Tutkimustulokset osoittavat, että puhdas vesi ja karuihin olosuhteisiin kehitetyt viljelytavat ovat saaneet siellä aikaan merkittävän muutoksen. Lapset eivät enää kärsi edellisten sukupolvien tavoin nälästä.

Marsabitin maakunta sijaitsee Keniassa, Etiopian rajan tuntumassa. Sammuneet tulivuoret ympäröivät seutua ja ovat levittäneet teräviä laavakiviä ympärilleen. Ilmapyörteet nostavat pölyä ja hiekkaa korkealle maasta. Auringonsäteet tuntuvat läpäisevän ihon ja kuivuuden voi aistia. Alueella ei ole juurikaan satanut vuoden 2020 joulukuun jälkeen. Karu luonto aiheuttaa ongelmia sekä ihmisille että eläimille.

Kuivuudesta on seurannut aliravitsemusta, joka on ollut pitkään vakava ongelma Marsabitissa sijaitsevassa Loglogossa. Lapsilla aliravitsemus voi aiheuttaa lyhytkasvuisuutta. Keniassa yli neljäsosa alle viisivuotiaista lapsista kärsii lyhytkasvuisuudesta.

Ilmapyörteet nostavat pölyä ja hiekkaa korkealle maasta. Auringonsäteet tuntuvat läpäisevän ihon ja kuivuuden voi aistia

Marsabitissa tapaamme Elias Kithinjin, joka on saapunut kylään Kenian Full Gospel -kirkkokunnan (FGCK) työntekijäksi. Elias on muuttanut viileästä ilmastosta alueelle, jossa lämpötila on säännöllisesti yli 30 astetta. Elias päätti, että Loglogon lasten tulevaisuus olisi erilainen. Karun erämaan keskellä on nyt vihreä keidas, joka poikkeaa ympäristöstään. Ympärillä on vain kiveä, pölyä ja piikkikasveja. Alue on rajattu aidalla ja on puiden ympäröimä. Puut eroavat muusta kasvustosta. Kaikki sai alkunsa porakaivosta. Suuri teräksinen vesisäiliö nousee alueen yläpuolella. Sen läheisyydessä on koulu ja suojaverkoilla katettuja kasvihuoneita.

Outoja vihanneksia 

Varoituskyltit ristituulesta reunustavat Marsabitin maakunnan teitä. Puuskainen kuuma tuuli on hellittämätön. Maastossa ei ole mitään, mikä antaisi suojaa. Kasvihuoneiden jäänteitä näkyy eri puolilla. Ne oli rakennettu normaaliin korkeuteen, mutta ajan myötä tuulenpuuskat repivät ne palasiksi ja veivät suojamuovit mennessään. Jäljelle jäivät vain vääntyneet metallikehykset.

Nykyiset suojaverkot puolestaan mahdollistavat vihannesten ja hedelmien kasvattamisen. Vastauksena tuuliongelmaan oli rakenteiden uudenlainen suunnittelu. Suojaverkoilla katetut kasvihuoneet on tehty matalista, reilun kahden metrin korkuisista metallirakenteista, joissa on kangaskatot ja -seinät. Kangas on riittävän huokoinen päästääkseen tuulen läpi, estäen kuitenkin samalla hyönteisiä ja muita eläimiä pääsemästä sisään. Se suojelee kasveja kuumuudelta ja pitää kallisarvoisen kosteuden sisäpuolella. Sato kukoistaa. Elias näyttää meille kaaleja, tomaatteja, munakoisoja ja muita vihanneksia.

Rendille-heimon ravinto on koostunut pääasiassa maidosta, lihasta ja maissijauhosta. Maissijauhosta valmistettava ugali on yleinen ruoka Itä-Afrikassa. Voimakkaiden tuulien vuoksi maissia ei voida viljellä Loglogossa, sillä navakka tuuli kaataa lehtivarren ja repii sen juuriltaan. Niinpä asukkaiden on täytynyt ostaa sitä.

Loglogossa ihmiset eivät olleet tottuneet syömään vihanneksia, mutta suojaverkoilla katetut kasvihuoneet tekivät viljelyn mahdolliseksi. Elias koulutti asukkaat viljelyyn ja vihannespitoisen ruuan valmistukseen. Aluksi maku tuntui heistä oudolta. Ajan myötä vihanneksista tuli kuitenkin osa heidän ravintoaan. Kyläläisten ruokavalio muuttui monipuolisemmaksi. Itse viljeltyä satoa alettiin saada tarpeeksi omaksi ravinnoksi ja ylimääräistä jäi vielä kaupankäyntiinkin.

Nainen, jonka selässä on vastasyntynyt vauva.
Nainen, jonka selässä lepää vastasyntynyt vauva, kertoo, että heidän lempikasvinsa on moringa. – Sen ravintoarvo on mittaamaton, hän toteaa.
Moringa, elämän puu

Pihalla kasvaa 200 moringapuuta. Puut ovat hiljattain leikattuja, mikä tekee sadonkorjuusta helpompaa. Oksissa on tuoreita versoja. Puu on pehmeää ja helppo leikata. Moringapuuta kutsutaan usein piparjuuripuuksi, koska raakana syödyt lehdet muistuttavat maultaan piparjuurta.

Moringaa kutsutaan myös superruuaksi. Sen luontainen kasvupaikka on Himalajan vuoristossa Luoteis-Intiassa. Puu kasvaa erittäin kuivilla ja vähäsateisilla alueilla eikä ole tarkka maaperästä. Se kasvaa ympärivuotisesti ja on kaikkein ravitsevin kasvi maailmassa.

Lehdet voidaan syödä sellaisenaan, kuivattuina tai jauhettuina. Moringaa kutsutaan elämän puuksi, koska se sisältää 25 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti, kymmenen kertaa enemmän A-vitamiinia kuin porkkana, seitsemän kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, kaksi kertaa enemmän proteiinia kuin jugurtti, neljä kertaa enemmän kuitua kuin kaura, 17 kertaa enemmän kalsiumia kuin maito ja 15 kertaa enemmän kaliumia kuin banaani. Mikä toinen kasvi on yhtä ravinnerikas?

Oman kaivon vesi kohensi merkittävästi Loglogon elinolosuhteita ja viljelyn kehittäminen muutti ihmisten elämän. Kenian hallitus teetti hiljattain tutkimuksen aliravitsemusongelmasta Marsabitin maakunnassa. Heidän yllätyksekseen Loglogossa ei ollut enää aliravitsemusta. Vesi ja verkoilla suojatut kasvihuoneet mahdollistivat viljelyn. Ruokavalio monipuolistui. Vihannekset ja ”elämän puut” toivat erämaan keskelle ruokaturvaa ja hyvinvointia.

Maailman terveyspäivä

Maailman terveyspäivää juhlitaan vuosittain 7. huhtikuuta. Päivän aikana nostetaan esiin terveysaiheita, jotka koskettavat ihmisiä kaikkialla maailmassa. Ruoan ja puhtaan veden saatavuus vaikuttaa suuresti perheiden terveyteen ja toimeentuloon. Yli 600 miljoonalla ihmisellä ei ole puhdasta juomavettä ja joka viides maailman lapsi kärsii aliravitsemuksesta. Fida tekee työtä ruokaturvan eteen ja kouluttaa kestävistä viljelymenetelmistä itäisessä Afrikassa. Fidan työn kautta tuhansien ihmisten kyky viljellä maata ja hankkia elantoa kohentui vuonna 2021. Keniassa yli 1620 viljelijää pystyi Fidan työn ansiosta kasvattamaan vihanneksia ja pitämään eläimiä.

Teksti ja kuvat: Hannu Happonen