Ajankohtaista

Kerralla koko Suomi – korona ei pysäyttänyt kouluvierailuja

Iina Mattila ja Pekka Hyysalo

Korona rajoittaa kouluvierailuja, mutta Fidan globaalikasvatustiimi ei ole antanut sen lannistaa – päinvastoin: webinaarin avulla päästiin vierailemaan useaan kouluun samalla kertaa. Fidan historian ensimmäisessä koululaiswebinaarissa ysiluokkalaiset puhuivat nuorten vaikuttamisesta. Vieraakseen he saivat Pekka Hyysalon, tärkeän vaikuttamisen roolimallin. 

Kirkkaita valoja, sekunnintarkkoja käsikirjoituksia, mikrofonin tarkistuksia, oman paikan hakua ja pikaisia repliikkiharjoituksia. Kun suoraa lähetystä on tekemässä Fidan globaalikasvatustiimin lisäksi 11 ysiluokkalaista ja kameratiimi, ei vilskettä puutu. Mutta kun kamerat käynnistyvät, tietää jokainen, miten toimia. Tällainen oli tunnelma joulukuisena aamuna studiossa Helsingissä.

Toholammilta Tansaniaan

Noin 300 yläkouluoppilasta ympäri Suomen kuuli webinaarin välityksellä nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa Suomessa ja maailmalla. Webinaarin juonsivat espoolaisen Tiistilän koulun Rafiki- eli hyvän tekemisen kerhon oppilaat yhdessä Erasmus-vaihto-ohjelman oppilaiden kanssa. He myös haastattelivat opettaja Mervi Salmista, Rafiki-kerhon vetäjää sekä webinaarin tähteä, Fight Back -brändistä tunnettua Pekka Hyysaloa. Monet koululaiset tuntevat Hyysalon, menestyneen freestylehiihtäjän, jonka uran vakava onnettomuus katkaisi. Hän ei kuitenkaan antanut periksi, vaan kuntoutui vakavasta aivovammasta huolimatta. Nyt Hyysalo kiertää puhumassa nuorille vastuusta.

Hyysalo muistutti nuoria siitä, että jokainen voi vaikuttaa ja viittasi omaan esimerkkiinsä.

– Jos taistelin itseni tähän kuntoon, niin kuka tahansa voi vaikuttaa. Ikinä ei ole liian myöhäistä vaihtaa omaa asennetta, Pekka Hyysalo sanoi.

Hyysalon haastattelun lisäksi webinaarissa kuultiin oppilaiden valmistamat tietoiskut ja nähtiin videoita kouluista Tansaniasta, Toholammilta ja Toivakasta. Viimeisiin saatiin apua myös Hyvä Sanoma ry:n koulutyöntekijöiltä, jotka ovat tärkeitä Fidan yhteistyökumppaneita koulutyössä.

Mervi Salminen antaa viime hetken ohjeistuksen oppilailleen. Vieressä Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä.
Mervi Salminen antaa viime hetken ohjeistuksen oppilailleen. Vieressä Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä.

Mikki kädessä ekaa kertaa

Monet oppilaat olivat mikrofonin ääressä ensimmäistä kertaa. Silti opettaja Mervi Salmista taisi jännittää enemmän kuin oppilaita.

– Harvoin olen sanaton, mutta nyt olin. Olitte todellisia taitajia, ja koin suurta ylpeyttä. Olitte vakuuttavia, rauhallisia ja ammattilaisia, Mervi Salminen antaa palautetta oppilaille, kun lähetys päättyy.

– Olemme tehneet Rafiki-kerhossa monenlaista, mutta webinaarin teko oli meille kaikille uutta. Kerholaiset suunnittelivat Fidan tiimin kanssa iltapäivisin kaiken etänä, itse pysyttelin taka-alalla, Salminen kertoo.

Myös oppilaat ovat silmin nähden tyytyväisiä.

– Olen ylpeä siitä, että webinaari meni näin hyvin. Haluan vaikuttaa! Pienillä teoilla voi auttaa muita, Noora sanoo.

– Itse vaikutan oppilaskunnan kautta, Sarafina kommentoi vieressä. Hän kertoo, että webinaarin alussa pelotti vähän, mutta Pekan kanssa oli kiva puhua.

Hienoa lopputulosta hämmästeli oppilaiden lisäksi myös Fidan globaalikasvatuksen koordinaattori Iina Mattila. Hän vastasi Fidan päässä tapahtuman ideoinnista ja järjestämisestä.

– Teimme suunnitelmat ja valmistelut oppilaiden kanssa etäyhteyksin, ja muuttuvia osasia oli paljon. Jännitimme viimeiseen saakka, miten kaikki sujuu – olimmehan kaikki liikkeellä ensimmäistä kertaa. Lisäksi korona toi oman jännitysmomenttinsa, ja vasta edellisenä aamuna varmistui, että rajoituksista huolimatta voimme hoitaa lähetyksen turvallisesti, ja oppilaat voivat osallistua sen tekoon, Mattila kertoo.

Kaikki lähtee läheltä

Webinaari syntyi vastauksena korona-ajan rajoituksille. Kouluvierailut ovat tilanteen vuoksi  vähentyneet, mutta tarve globaalikasvatukselle ei ole hävinnyt. Se on osa opetussuunnitelmaa, mutta materiaaleja tuottavat pääosin järjestöt. Fidan vierailut ovat kysyttyjä, ja etenkin Fidan tuottama Epäreilu-peli on saanut suuren suosion. Nyt globaalikasvatustunti päästiin pitämään yli 300 yläkouluoppilaalle samanaikaisesti.

– Ajattelen globaalikasvatusta lähimmäisyyskasvatuksena. Kaikki lähtee läheltä. Jos ei koe myötätuntoa lähipiirissä, on vaikea tuntea sitä kaukana olevia kohtaan. Globaalikasvatus on sen puoleen arvokasvatusta: ihmisarvon kunnioittamista, oikeudenmukaisuutta ja myötätuntoa, Mattila sanoo.

Toisaalta tärkeää on myös pysähtyä pohtimaan yhdessä nuorten kanssa, miksi maailma on sellainen kuin on.

– On hyvä tarkastella myös omaa historiaamme ja toimintaamme nykypäivänä kriittisesti, ja miettiä, ylläpidämmekö omalla toiminnallamme esimerkiksi köyhyyttä tai epäoikeudenmukaisuutta maailmalla. Siinä astuu myötätunnon lisäksi kuvaan myös vastuu.

Koulutyöntekijät puhuvat vierailuilla esimerkiksi lasten oikeuksista, oikeudenmukaisuudesta ja kehitysyhteistyöstä ymmärrettävällä tavalla.

– Kun globaalit haasteet ovat suuria, ja yhteiskunnalliset asiat ovat mediassa paljon esillä, voivat ne tuntua nuorista ahdistavilta. Yritämme tarjota palikoita oman ajattelun rakentamiseen. On tärkeää puhua haasteista siitä näkökulmasta, että voimme yhdessä vaikuttaa, emmekä ole vain synkän tulevaisuuden uhreja, Mattila pohtii.

Hän muistuttaa, että nuoret tarvitsevat toivoa ja muistuttaa, että yksi toivon elementti on se, että voimaannumme toimimaan ja löydämme oman tapamme tehdä asioita. Siihen nuoret kuitenkin tarvitsevat aikuisen tukea.

Fidan globaalikasvatustyö on osa Fidan kehitysyhteistyöhön kuuluvaa kotimaan ohjelmaa, jota Ulkoministeriö rahoittaa. Globaalikasvatuksen tarkoitus on tukea nuorten kasvua aktiiviseen maailmankansalaisuuteen. Fida tekee globaalikasvatusta eri puolilla Suomea yhdessä Helluntaiseurakuntien koulupalvelun ja Hyvä Sanoma ry:n kanssa.

 

PÄÄKUVA:

’Fight Back’ Pekka Hyysalo teki vaikutuksen Fidan globaalikasvatuksen koordinaattoriin Iina Mattilaan ja webinaarin nuoriin tekijöihin. Hyysalo kertoo omalla esimerkillään, että ihan jokainen voi vaikuttaa. Suomalaisena meillä on siihen erinomaiset edellytykset. Iina Mattila kertoo, että hyvää palautetta tuli usealta webinaariin osallistuneelta koululta.