Ajankohtaista

Kristityn vähemmistökansan lapsille tukea koulunkäyntiin Myanmarissa

Myanmarissa useat vähemmistökansat elävät vaikeissa oloissa tai ovat maanpaossa. Fidan kehitysyhteistyö ja hätäapu koskettavat tällaisia kansanryhmiä.

Myanmarin ihmisoikeusrikkomukset ovat koskettaneet eri vähemmistökansoja. Heistä osa on kristittyjä. Mediassa on ollut enemmän esillä rohingyojen kohtalo.

Fidan aluepäällikkö Jukka Tasanen vieraili Cox´s Basarin alueella Bangladeshissa tapaamassa väkivaltaisuuksista kärsineitä rohingyapakolaisia. Alue sijoittuu aivan Myanmarin rajalle.

–Eräs 15-vuotias poika kertoi, kuinka hänen isänsä oli kuollut. Hän oli liikkeellä kahden sisarensa ja äitinsä kanssa. Paluu kotimaahan tässä tilanteessa ei ollut heille mahdollista, mutta eteenpäin pakolaisleiriltäkään ei pääse, kertoo Tasanen.

Pakolaiset kokevat pelkoa ja toivottomuutta

Pakolaisleirillä ihmiset elävät täysin ulkopuolisen tuen varassa. He odottavat, että tapahtuisi jotain, mikä auttaisi ongelmiin:

–Tunnelmaa leimaa toivottomuus. Päivät seuraavat toistaan, työtä ei juurikaan ole tarjolla eikä opiskelukaan ole mahdollista, sanoo Tasanen.

Ihmisten kertomuksista kuvastuu epätoivo ja apaattisuus. Pakolaisleirillä kuitenkin perheillä on turvallista toisin kuin rajan toisella puolella kriisialueella, mistä he ovat paenneet.

–Toiveet paluusta Myanmariin ovat hyvin konkreettisia ja yksinkertaisia. Että saisi paikan, jossa elää rauhassa. Ettei kukaan tulisi ja uhkaisi henkeä, kertoo Tasanen.

Pakolaisleireille paenneita rohingyoja auttavat useat kansainväliset toimijat.

Lasten koulunkäyntiä tukeva hanke käynnistyi

Fida aloitti vuoden alussa Myanmarissa kehitysyhteistyön kristityn kachinväestön kanssa kumppaninaan paikallinen AG-helluntaikirkko. Tarkoitus on edistää lasten koulunkäyntiä ja kehittää opetusta. Hanke toimii myös Yangonin ja Rakhinen lääneissä.

Luvut lasten koulunkeskeyttämisestä ovat Myanmarissa hälyttävän korkeita, varsinkin siirryttäessä yläkouluun. Joillakin Fidan kohdealueilla jopa puolet lapsista ei aloita yläkoulua.

Jokaiseen hankeyhteisöön perustetaan kyläkehityskomitea, joka valvoo ja kehittää hankkeen kautta tehtävää toimintaa. Ohjelmasta hyötyy suoraan noin 8 600 ihmistä. Työn laajempi kattavuus voi olla epäsuorasti jopa yli 140 000 ihmistä.

Köyhyyden väheneminen, lasten koulutus ja lisääntyvä tietoisuus purkaa myös väestöryhmien välisiä jännitteitä. Myanmar on yksi maa Fidan kehitysyhteistyöohjelmassa, joka saa myös Suomen valtion tukea.

Teksti: Noora Palola, Päivi Simi-Kim Kuva: Fidan arkisto

Lue Suomen tukemasta kehitysyhteistyöstä Myanmarissa