Ajankohtaista

Pitkän uran salaisuus – Afrikkalaiset työntekijämme kertovat mikä Fidalla työskentelyssä motivoi

Mieshenkilö seisoo Fidan toimiston ulko-oven edessä.

Itä-Afrikassa pitkän uran tehneet paikalliset kehitysyhteistyön ammattilaisemme kertovat, mitä työskentely Fidalla heille merkitsee ja mikä työssä motivoi eteenpäin.

Fidan toimitiloissa Helsingin Tulppatiellä on lämmin tunnelma, kun vieraamme tutustuvat työpaikkansa päätoimistoon. Olemme saaneet David Mungain, Faizi Welongon, Elisha Guran ja Hellen Kamunugan vierailulle Suomeen. Kysyimme heiltä, miten pitkään he ovat työskennelleet Fidan hankkeissa, ja mikä on saanut heidät pysymään tässä työssä. Entä minkä he näkevät suurimpana muutoksena työssään vuosikymmenten aikana?

Elisha Gura, Kenia

Mieshenkilö puhuu mikkiin koulutustilassa.
Kenialainen Elisha Gura työskentelee Kenian kehitysyhteistyön maaohjelmakoordinaattorina.

”21 vuotta sitten alkanut urani alkoi Maisha Poa-katulapsikeskuksella Nairobissa. Sittemmin olen työskennellyt kummilapsiohjelmassa ja kehitysyhteistyön hankehallinnossa. Nykyään vedän Kenian kehitysyhteistyön tiimiä.

Tutustuin Fidaan, kun työskentelin kumppanikirkkomme Full Gospelin leivissä. Minua alkoi kiinnostaa työ lasten parissa ja hain töihin Fidalle. Rakastuin tähän työhön heti. Koin tehtävän ja työympäristöni palkitsevana.

Työpaikassani arvostan joustavuutta ja mahdollisuutta hakeutua uusiin tehtäviin. Olen päässyt hyödyntämään kentällä saamaani kokemusta ja akateemista taustaani esimerkiksi ruokaturvaan liittyvissä tehtävissä.

Työskentelemme kirkkoni kanssa. Ja vaikka emme ole pastoreita, koemme osallistuvamme kirkon tehtävään tämän työn kautta.

Isona muutoksena näen sen, että työn hallinto on parantunut. Ennen Keniassa oli viisi eri hanketta ja työtä tehtiin usein toisistaan erillään. Nyt maassa on yksi maaohjelma, jonka myötä kaikki ovat kartalla siitä, mitä Keniassa tehdään.”

Faizi Welongo, Kongon demokraattinen tasavalta

Mieshenkilö hymyilee vaalean tiiliseinän edessä.
Faizi Welongon työura Fidalla alkoi pakolaisleiriltä.

”Olen työskennellyt Fidalla 27 vuotta. Aloitin vuonna 2003 vapaaehtoisena Mwanzan pakolaisleirillä Tansaniassa. Olin itsekin paennut sinne sotaa kotimaastani Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Asuin pakolaisleirissä, ja vapaaehtoistyö oli minulle ensin selviytymiskeino. Työskentely toi arkeeni rutiinia ja sosiaalisia kontakteja. Se turvasi henkisen hyvinvointini.

Pitkän selviytymisjakson jälkeen sain palata kotimaahani vuonna 2008. Siitä lähtien olen saanut nauttia täysistä kansalaisen oikeuksista ja entistä vakaammasta elämästä – myös työskentelyn saralla. Nykyään työskentelen Kongon kehitysyhteistyön koordinaattorina ja edustan Fidaa virallisesti Kongossa.

Olen viihtynyt työssäni, saanut kehittää itseäni ja edistää unelmiani. Työnantajana Fida on luottanut ja panostanut minuun. Olen saanut kasvaa ja kehittyä sellaiseksi, joka olen tänään.

Kehitysyhteistyö on vuosikymmenten saatossa muuttunut pelkästä avustustyöstä ihmisoikeuksien vahvistamiseen tähtäävään työhön. Status quo ei enää ole tyydyttävä tila, vaan nykyään erilaisille innovaatioille annetaan tilaa.”

Hellen Kamunuga, Uganda

Naishenkilö istuu ja hymyilee kameralle mustavalkoinen raitapaita yllään.
Hellen Kamunugalla on vaikuttava 30-vuotinen ura Fidan tehtävissä.

”Aloitin työt Fidalla jo yli 30 vuotta sitten. Olen urani aikana ehtinyt toimia muun muassa Ugandan kummilapsityössä ja opiskella liikealan hallintoa Kokkolassa. Nykyään olen Ugandan kehitysyhteistyön maaohjelmakoordinaattori.

Olen keskustellut entisten liikealan opintokavereideni kanssa työelämästä. Monet kertovat työllistyneensä korkeapalkkaisiin töihin. Myönnän, että rukoilin Jumalalta sellaista aikoinaan itsekin, mutta olen tyytyväinen siitä, että lähdin tälle polulle.

Kun urani alussa työskentelin tiiviisti kummilasten kanssa ja vierailin heidän kodeissaan, näin heidän kärsimyksensä. Koin konkreettisesti, että olen tärkeässä palvelutehtävässä auttaessani heitä.

Olen huomannut, että nykyään Ugandassa monet lähestyvät Fidan työntekijöitä ja kyselevät, miten Fidalle pääsisi töihin. Meillä ihmiset tuntevat olonsa turvallisemmaksi. Tämä on hyvä organisaatio ja perheystävällinen työnantaja.

Koen olevani siellä, minne Jumala on minut johdattanut ja jos Herra suo, työskentelen Fidalla eläköitymiseen asti.

Ajattelen, että vuosien aikana asiantuntijuutemme on lisääntynyt. Työmme laatu on korkealla. Me kaikki opiskelemme ja kehitymme työssämme jatkuvasti.”

David Mungai, Burundi

Mieshenkilö seisoo Fidan toimiston oranssien ovien edustalla.
Kenialainen David Mungai työskentelee nykyään Burundin maaohjelmakoordinaattorina.

”Tulin Fidalle 90-luvulla, yli 26 vuotta sitten. Työskentelin tuolloin Keniassa yhdessä Homa Bayn alueella lähettinä toimineen, nykyisen toiminnanjohtaja Harri Hakolan kanssa. Viimeiset viisi vuotta olen asunut Burundissa, jossa johdan Fidan paikallista henkilöstöä sekä työtä.

Fidan työ pohjautuu missioon ja sen juuret ovat seurakunnassa. Fida on tarjonnut minulle myös alustan kasvulle ja kehitykselle. On yksi asia turvata työllistyminen ja saada työpaikka, mutta on aivan toinen kokea olevansa kotonaan työyhteisössä.

Jeesus sanoi, että niin kuin itse haluatte tulla kohdelluksi, tehkää muille. Tämä sitoo minut pysymään tässä palvelustyössä.

Pidän tärkeänä sitä, että sekä työ että koko organisaatio pysyvät mukana kehittyvässä teknologiassa ja muissa vaatimuksissa. Aiemmin monissa tehtävissä oli meitä vanhempia saarnaajia. Nyt näemme enemmän nuoria ihmisiä työssä mukana – niin kentällä kuin päätoimistolla Suomessa. Nuoret vievät meitä eteenpäin teknisellä osaamisellaan.”


Kuuntele ”50 vuotta Fidan kehitysyhteistyötä” -podcast-sarja Spotifysta!

Juhlavuoteen liittyviä Fidapodi-jaksoja ilmestyy viikoittain syksyn ajan Spotifyssa ja Aikamedian Ajassa-sovelluksessa!