Rauhannobelisti ja Fidan kumppani Denis Mukwege ehdolla presidentiksi
Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018 saanut tohtori Denis Mukwege asettui ehdokkaaksi Kongon demokraattisen tasavallan presidenttikisaan. Fida tekee yhteistyötä Mukwegen johtaman klinikkaorganisaation kanssa.
Kongon demokraattinen tasavalta järjestää presidentinvaalit joulukuussa 2023. Ehdokkaaksi vaaleissa asettuva gynekologi ja pastori Denis Mukwege ilmoitti ehdokkuudestaan lehdistötilaisuudessa 2. lokakuuta. Mukwege jättää väliaikaisesti tehtävänsä Panzi-sairaalan johtavana lääkärinä kampanjoinnin ja vaalien tulosten odottamisen ajaksi. Panzi-sairaalassa Mukwege on hoitanut haavoittuvia naisia ja lapsia yli 20 vuoden ajan.
Seksuaalista väkivaltaa käytetään sota-aseena pitkittyneistä konflikteista kärsivässä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Mukwegen vuonna 1999 perustama Panzi-sairaala on hoitanut jo yli 85 000 naista, joilla on ollut vakavia gynekologisia vaurioita. Näistä naisista yli 65 000 on seksuaalisen väkivallan selviytyjiä.
– Haluamme Fidan puolesta kiittää Denis Mukwegea hienosta yhteistyöstä sekä hänen upeasta panoksestaan seksuaalisen väkivallan uhrien hoitamisessa ja ennaltaehkäisevän työn edistämisessä Kongossa. Toivotamme hänelle siunausta tuleviin haasteisiin, sanoo Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.
Yhteistyötä jo vuosikymmenten ajan
Mukwege on Fidalle tuttu yhteistyökumppani vuosien takaa. Suomalainen lähetyslääkäri, kirurgi Veikko Reinikainen ja erikoissairaanhoitaja Mirja Reinikainen kouluttivat nuorta Mukwegea 80-luvulla ja olivat mukana Panzi-sairaalan alkuvaiheissa. Mukwege ja Fida ovat vuosikymmenten varrella tehneet yhteistyötä yhteisen kumppanikirkon välityksellä. Denis Mukwege on kongolaisen CEPAC-helluntaikirkon pastori ja johtaa kirkkokunnan terveysosaston työtä.
Fidan ja terveysosaston yhteishanke alkoi vuonna 2022 . Työn tavoitteena on toimiva ennaltaehkäisevä terveydenhuolto kaikille. Mukwege on todennut, että hänen unelmansa ja tavoitteensa on, ettei Panzi-sairaalalle enää tarvitsisi tuoda raiskattuja naisia. Sairaala voisi silloin toimia tavallisena sairaalana, jossa naiset voivat esimerkiksi synnyttää lapsensa turvallisesti.
Fidan terveyshanke Kongossa tukee paikallisen CEPAC-helluntaikirkon terveystyötä. CEPAC:lla on yli 300 terveyskeskusta sekä kylissä kiertäviä hoitajia, jotka vievät terveydenhoitoa sinne, missä sitä ei olisi muuten saatavilla. Fidan ja CEPAC:n yhteistyö keskittyy myös seksuaalisen väkivallan uhrien tunnistamiseen ja hoitoon ohjaukseen sekä vahvaan vaikuttamistyöhön. Fida ja CEPAC ovat tehneet yhteistyötä pari vuosikymmentä.
Vaikuttamistyö jatkuu edelleen
Fidan ja ulkoministeriön 25.9. järjestämä Kivusta elämään – seksuaalisen väkivallan uhreista selviytyjiksi -webinaari pyrki etsimään ratkaisuja seksuaalisen väkivallan kitkemiseksi globaalisti. Samalla webinaari juhlisti rauhannobelisti Mukwegen elämäntyötä. Mukwegen elämäntyöstä kertova kirja Naisten voima ilmestyi suomeksi elokuun lopulla.
– Mukwege haastaa kirjassaan meitä kaikkia väkivaltaa ennaltaehkäisevään työhön. Hän kirjoittaa: ’Vaikenemisen on loputtava. Väkivalta saa voimansa hiljaisuudesta’, Hakola toteaa.
68-vuotias Denis Mukwege on palvellut kongolaisia terveydenhoidollisesti jo 40 vuoden ajan. Presidenttiehdokkuutensa motivaatioksi hän ilmoitti halunsa kehittää maataan. Rauha ja turvallisuus ovat kampanjan prioriteetteina.
– Se mitä aion tehdä, on jatkaa toimintaani ja viimeisen 40 vuoden sitoutumistani kansani palvelemisessa, kertoi Mukwege ilmoittaessaan ehdokkaaksi lähdöstään Kongon pääkaupungissa Kinshasassa.
Vuoden 2023 rauhannobelisti valittiin 6.10.2023.