Uskonnon rooli kehittyvien maiden kansalaisyhteiskunnissa vahvistuu
Suomen Lähetysseura ja Fida nostavat kehitysyhteistyön myönteiset tulokset esiin uudella Kansalaisjärjestöt, uskonto ja kehitys -kirjallaan.
Tiedote/Kutsu 31.1.2018
Dosentti, FT Päivi Hasun toimittamaan kirjaan on koottu tutkimusartikkeleita, haastatteluja ja kurkistusikkunoita järjestöjen kehitysyhteistyöhön.
Kehitysyhteistyön puutteita, jopa ”kirouksia”, on viime vuosina esitelty kehitysyhteistyöhön liittyvässä keskustelussa. Fidan ja Suomen Lähetysseuran pitkäjänteisen työn näkökulmana kysyttiinkin kehitysyhteistyön tuloksia. Miten kansalaisyhteiskunta vahvistuu kehitysyhteistyön voimin? Miten uskonnollistaustaiset järjestöt voivat tähän vahvistumiseen vaikuttaa?
Suomen valtion tukeman yritysyhteistyön rinnalle tarvitaan edelleen kehitysmalleja, jotka tukevat kehittyvien maiden kumppanijärjestöjen toimintaa sekä vahvistavat ihmisoikeuksia, koulutusta ja osaamista.
Uskonnolliset toimijat myönteisen muutoksen puolella
Kirkkoja ja uskonnollistaustaisia järjestöjä saatetaan joskus pitää kehityksen jarruina. Työn alusta asti uskonnollistaustaiset järjestöt ovat kuitenkin toimineet ruohonjuuritasolla yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Näiden yhteisöjen ja kirkkojen kautta on kerätty tietoa ja kokemuksia globaaleista muutoksista – esimerkiksi ilmastonmuutoksesta sekä naisten asemasta ja roolista yhteiskunnissa. Samoin uskonnollisten yhteisöjen arvot ja etiikka vaikuttavat siihen, miten ne voivat tukea ja edistää kestävää kehitystä omissa kannattajakunnissaan.
Kirjan avulla järjestöt tuovat kehitys- ja Agenda 2030 -keskusteluun myös YK:ssa esitellyn uskonnollisten järjestöjen merkityksen esimerkiksi rauhantyössä. Uskonnollistaustaisten kehitysyhteistyön tekijöiden rooli on erityisen vahva. Ne tuntevat paikalliset olot. Kun uskonnolliset toimijat otetaan mukaan, samalla kirkot kansalaisyhteiskunnan osina toimivat myönteisinä muutosagentteina omissa maissaan.
Erityisesti vammaiset ovat usein kehitysmaissa näkymättömiä. Monissa kulttuureissa vammaisuus tulkitaan häpeäksi tai uskonnollisesta viitekehyksestä katsottuna kiroukseksi. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja arvokas. Uskonnollisilla yhteisöillä on suuri rooli juuri näiden asenteiden muuttamisessa.
Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen!
Helsinkiin tiistaina 26.2. klo 14.00-15.30, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3
Tilaisuudessa ovat mukana kirjan toimittaja FT Päivi Hasu, Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola sekä juontajana toimittaja Laura Siltala. Kommenttipuheenvuoron käyttää uskontodialogin ja globaalin kristinuskon professori Elina Vuola.
Musiikista vastaa mm. UMOssa ja Higher Groundissa vaikuttava monipuolinen muusikko ja säveltäjä Mikko Pettinen. Tunnetaan myös omista bändeistään Happy People ja Why Not.
Keskustelutilaisuuksia: Kansalaisyhteiskunta, uskonto ja kehitys – mitä nyt?
Jyväskylä
tiistaina 12.3. klo 19 Aalto-Sali, Väinönkatu 7
Tilaisuudessa ovat mukana kirjan toimittaja FT Päivi Hasu, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola, Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau, akatemiatutkija, dosentti Tiina Kontinen ja vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä Fidasta. Illan juontaa toimittaja Laura Siltala. Musiikista vastaavat laulaja-lauluntekijä Satu Nyqvist (Wonderful Land), jota säestää pianisti Juho Leppänen.
Oulu
keskiviikko 13.3 klo 20.00, Tuba, Mannenkatu 2
Tilaisuudessa mukana ovat piispa Jukka Keskitalo, Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson, Harri Hakola sekä Katja Köykkä Fidasta sekä kotimaan työntekijät Pia ja Mikko Pyhtilä Suomen Lähetysseurasta.
Musiikista vastaa mm. Exitistä tuttu laulaja-lauluntekijä Jari Levy.
Kirjan Kansalaisjärjestöt, uskonto ja kehitys on julkaissut Aikamedia oy.
——
Fida on Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka työskentelee lähes 50 maassa yhdessä paikallisten seurakuntien ja muiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa. Kehitysyhteistyömme rakentaa rauhaa, luo oikeudenmukaisuutta ja vahvistaa ihmisarvoa. Tavoitteemme on pysyvä muutos, jossa heikoimmassa asemassa elävät ihmiset saavat voiman nousta toivottomuudesta. Varustamme kirkkoja ja yhteistyökumppaneita toimimaan vahvoina yhteiskunnallisina vaikuttajina, jotta lasten ja nuorten oikeudet toteutuvat. Teemme työtä erityisesti haavoittuvien ihmisryhmien, kuten vammaisten ihmisten, etnisten vähemmistöjen ja konfliktien uhrien, parissa.
Suomen Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä. Toimimme 30 maassa. Yhdessä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa rakennamme oikeudenmukaisempaa ja inhimillisempää maailmaa. Tuomme toivoa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Työmme keskiössä ovat heikoimmassa ja syrjityssä asemassa olevat ihmiset: tytöt ja naiset, vammaiset ihmiset, kastittomat, alkuperäiskansat ja etniset vähemmistöt.
Suomen Lähetysseura ja Fida ovat Suomen ulkoministeriön ohjelmatukea saavia järjestöjä ja kumppaneita 1970-luvulta lähtien.