Ajankohtaista

Uusi tukiohjelma teini-ikäisille seksuaalista väkivaltaa kokeneille Kongon demokraattisessa tasavallassa – ”Seksuaalista väkivaltaa ei saa normalisoida”

Tyttö istuu sisällä avoimen oven edessä jakkaralla pää käsiin painettuna.

Fida aloitti teini-ikäisten seksuaaliväkivallan uhrien tukiohjelman Kongon demokraattisessa tasavallassa. Yhteistyötahona on rauhannobelisti Denis Mukwegen johtama terveysorganisaatio.

19.6. vietetään Kansainvälistä päivää seksuaalisen väkivallan poistamiseksi konflikteista. YK:n tuore raportti kertoo, että todennetut seksuaaliväkivaltatapaukset ovat lisääntyneet maailmalla viimeisen vuoden aikana 50 %:lla.

Kyseessä on globaali ongelma, joka on tullut suomalaisille näkyviin myös Ukrainan sodassa tapahtuvan väkivallan myötä. Ukrainan tilanne on eittämättä kauhea, mutta emme voi samalla unohtaa muuta maailmaa.

Kongon demokraattisessa tasavallassa seksuaalinen väkivalta on pitkittyneen, unohdetun konfliktin seurauksena valtavan yleinen ilmiö. Esimerkiksi yhdellä pakolaisleirillä hoidettiin pelkästään alkuvuonna 2023 lähes 50:tä seksuaalisen väkivallan uhria päivittäin.

Tukea raiskauksen kokeneille teini-ikäisille

Fida aloitti tänä keväänä Kongossa tukiohjelman raiskatuille teinitytöille. Työtä toteutetaan yhdessä rauhannobelisti Denis Mukwegen johtaman terveysosaston kanssa. Mukwege on tunnettu kongolainen gynekologi ja seksuaalisen väkivallan selviytyjien puolestapuhuja, joka on perustanut muun muassa raiskauksen uhreja auttavan Panzi-sairaalan.  Mukwege johtaa Fidan kumppanikirkon, CEPAC-helluntaikirkon, terveydenhuollon organisaatiota, joka tekee muun muassa ennaltaehkäisevää työtä Itä-Kongon kylissä ja toimii myös valtion sairaaloiden kanssa.

Itä-Kongon Barakan ja Kalemien alueilta äskettäin palannut Katja Köykkä näkee työssäänmitä raiskaus tekee nuorelle tytölle. 

– Konfliktialueilla yksikään tyttö ei ole suojassa raiskaukselta. Kuulen paikallisilta, miten yleistä raiskatuksi joutuminen on. Puhumme paljon siitä, että seksuaalista väkivaltaa ei saa normalisoida, vaan se pitää aina tuomita. Tilanne on kestämätön: nuorimmat raiskausten uhrit ovat vauvoja, kertoo muuramelainen Köykkä, joka työskentelee Fidan neuvonantajana Kongossa.

Hän on yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka työskentelevät ja matkustavat alueella.

Kongolainen CEPAC-kirkon työntekijä sekä Fidan työntekijä yhteiskuvassa oranssin seinän edessä.
Katja Köykkä Kongossa kollegansa, CEPAC-kirkon työntekijän Baraka Benedicten kanssa.

”Uhrien määrä kasvanut hälyttävästi viimeisen vuoden aikana”

Kongossa raiskauksen kokeneet ovat yhä nuorempia. Köykkä on ollut rakentamassa hoitopolkua ja tukiryhmätyötä raiskatuille nuorille tytöille, jotka ovat raskaana tai jo synnyttäneet raiskauksesta alkunsa saaneen lapsen.  

– Pelkästään yhden kylän alueella alaikäisten raiskauksista seuranneita raskauksia on raportoitu satoja. Luku on reilusti alakanttiin, sillä suurin osa tapauksista jää raportoimatta. 

Seksuaalisen väkivallan uhri jää usein vaille mitään tukea. Varsinkin nuorilta puuttuu turvaverkko, ja se altistaa heitä uudelle väkivallalle.

– Tarve tukiryhmille on valtava, sillä tulijoita olisi yksinomaan yhdellä alueella lähes kaksisataa. Lääkärit ja hoitajat kertovat, että seksuaalisen väkivallan uhrien määrä on kasvanut hälyttävästi viimeisen vuoden aikana, Köykkä kertoo. 

Muutakin kuin särkylääkettä

Seksuaalisen väkivallan uhri tarvitsee fyysisen hoidon lisäksi psykososiaalista tukea. Lääkärikoulutus kestää Kongossa kuusi vuotta, mutta psyykkinen ja sosiaalinen puoli puuttuu vielä uhrien hoidosta kokonaan. Tähän Fida pyrkii saamaan muutosta. 

Katja Köykkä aloitti tänä keväänä myös Kalemien alueen poliisisairaalan henkilökunnan koulutuksen.  

– Tähän saakka raiskauksen uhrit ovat saaneet vain perushoitoa: heidät ommellaan ja he saavat särkylääkettä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun alueen lääkärit saivat koulutusta väkivallan uhrien kohtaamisesta. Alueella ei ole mitään mielenterveyspalveluitaKöykkä sanoo. 

Kongon demokraattinen tasavalta kamppailee valtavan humanitaarisen kriisin kanssa. Maan sisäisiä pakolaisia on jo noin 7 miljoonaaUnohdettu kriisi jää vuodesta toiseen mediassakin muiden kriisien jalkoihin.   

Fida on toiminut Kongon demokraattisessa tasavallassa vuodesta 2008 lähtien yhtenä harvoista suomalaisjärjestöistä. Yhteistyötahona on kongolainen CEPAC-kirkkokunta. Työ on Suomen valtion kehitysyhteistyötä. Fida keskittyy naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen. 


Väkivallasta merkittäviin toipumisen voittoihin – lue lisää raiskauksen kokeneiden tiestä selviytyjäksi Kongon demokraattisen tasavallassa.

Lahjoita, jotta kipu voi muuttua voimaksi Kongossa: www.evaatelamaan.fi.