Ajankohtaista

Viisi vuosikymmentä ja uskomattomia tuloksia Aasiassa

Iäkäs mies istuu kivellä vuoristomaisemissa Nepalissa ja tervehtii kameraan.

Monipuoliset kulttuurit, ääretön köyhyys, lasten puutteellinen koulunkäynti ja kurjat terveysolot kiinnittivät suomalaisten lähetystyöntekijöiden huomion Aasiassa. Puolessa vuosisadassa yhteistyö kumppaneiden kanssa synnytti uskomattomia tuloksia.

Lähetyksen Kehitysapu jalkautui Aasiassa parin vuosikymmenen aikana kymmeniin maihin. Väestöjättiläiset Intia, Kiina, Indonesia ja Bangladesh, mutta myös sodista kärsineet Myanmar (entinen Burma), Kambodža, Vietnam, Sri Lanka, Afganistan ja Pohjois-Korea kuuluivat näihin Tadžikistanin ja Mongolian ohella. Himalajalla eristäytynyt Bhutan ja sitä tunnetumpi Nepal ovat olleet pitkäaikaisia työalueita, joissa työ jatkuu edelleen.

Työ slummeissa ja syrjäseuduilla on synnyttänyt paikoin uskomattomia tuloksia. Suomen valtion tukemat hankkeet ovat mahdollistaneet toiminnan myös monissa poliittisesti haasteellisissa ympäristöissä.

Lääkäri vastasi Pohjois-Korean kutsuun

Lääkintöneuvos Vilho Kivikangas tiimeineen vei avustustyöhön lahjoitettuja lääkkeitä sekä sairaalatarvikkeita moniin maihin Afrikasta Venäjälle ja Mongoliaan. Tämä humanitaarinen työ avasi ovet myös Pohjois-Koreaan 1990-luvulla, kun maa pyysi hädissään apua luonnonmullistusten ja satokatojen jälkeen.

Suljetussa, vuoristoisessa neljän vuodenajan maassa vierailivat pian maanviljelijä Jaakko Hakala ja muut maatalousasiantuntijat. Yhteistyössä kehitettiin tervettä siemenperunaa sekä kuumaan, kosteaan kesään ja sähkökatkoihin soveltuvat ilmakiertoiset perunavarastot – vanhan suomalaisen maakellarimallin pohjalta. Uudet perunalajikkeet, parantuneet menetelmät ja kuljetuskapasiteetti takasivat jopa kuusinkertaiset sadot lahjoitettujen lannoitteiden, työkalujen ja koneiden ohella. Näin perunanviljely alkoi vastata maan ruokapulaan. Loppuvaiheessa Fida osallistui maassa myös virallisen, vuosittaisen Maailman ruokaohjelma WFP:n raportin laatimiseen.

Suomalaisia ja pohjois-korealaisia miehiä perunalaatikoiden äärellä.

LKA ja myöhemmin Fida mahdollistivat alueellisen terveydenhuoltojärjestelmän uudistuksen, henkilökunnan kouluttamisen ja neljän aluesairaalan remontoinnin Pohjois-Koreassa. Lasten suunterveyden hanke oli toinen merkittävä, vuosikymmenen urakka. Siitä syntyi HUS:n kouluttajahammaslääkäri Pirkko-Liisa Tarvosen väitöskirjatutkimus yhteistyössä suomalaisten tiimin ja Itä-Suomen yliopiston sekä korealaisten asiantuntijoiden, päiväkotien, koulujen ja Kim Il Sung -yliopiston kanssa. Kaikki kansalaisjärjestöt joutuivat lopettamaan työnsä maassa kansainvälisten pankkipakotteiden vuoksi. Fida vetäytyi Pohjois-Koreasta vuonna 2019. Työ oli hyödyttänyt 3,3 miljoonaa korealaista ja tietotaito jäi maahan.

Toivoa Tadžikistanin naisille

Tadžikistanilainen Rachel jäi yksin kahden lapsen kanssa, kun mies muutti yllättäen Venäjälle töihin, mikä on ollut yleistä tässä puuvillan ja alumiinin vientimaassa. Toinen lapsista on sokea, ja siksikin yksihuoltajan elämä oli vaikeaa. Rachelin naapuri suositteli Rachelille tätä Fidan ohjelmaan. Rachel oppi kasvattamaan vihanneksia ja pystytti kasvihuoneen pihamaalleen. Hän piti esimerkillistä huolta viljelmistä ja myi niiden sadon. Kuuden vuoden kuluttua hän pystyi ostamaan lehmän, jolla sai lisätuloja.

Maanviljelyspelto Tajikistanissa. Pellolal seisoo kaksi paikallista henkilöä.

–Tämä kasvihuone oli minulle ainoa mahdollisuus parantaa omaa ja lasteni elämää. Tartuin siihen kaksin käsin.

Fida työskenteli jokien halkomassa Tadžikistanissa vuoteen 2022 saakka. Työ edisti erityisesti naisten, lasten ja vammaisten henkilöiden sekä muidenkin vähemmistöjen oikeuksia ja perheiden hyvinvointia. Sen ansiosta noin 56 000 ihmistä sai paremman elämän.

Esikouluja ja päiväkoteja Thaimaassa

Thaimaan Nongphai oli ensimmäisiä kohteita, jossa Lähetyksen Kehitysapu tuki päiväkodin ja esikoulun rakentamista. Prosessi oli värikäs. Alussa hanketta vastustaneet naapurit tekivät tihutyöitä ja rakennusmiehet mittasivat ulkoseinät kahdella eri tavalla, mikä huomattiin kattoa sovitettaessa.

Lopulta naapurinkin lapset alkoivat käydä päiväkodissa. Se tarjosi samalla työtä paikallisen seurakunnan nuorille. Rakennusprojektia johtanut suomalainen Verner Raassina maksoi kovan hinnan, kun kolme lasta ja ensimmäinen vaimo Hanna menehtyivät. Myöhemmin hän avioitui Ullan kanssa ja pariskunta jatkoi yhdessä työtä buddhalaisessa valtiossa. Thaimaassa rakennettiin lisää näitä Uuden elämän keskuksia myös vähemmistökansojen keskuuteen pohjoisen syrjäisillä vuoristoseuduilla. Näin lasten koulutuksen tukemisesta tuli merkittävä osa LKA:n toimintaa 1980- ja 90-luvuilla. Tätä tuki myös laajeneva kummilapsityö eri maissa.

Koko Suomi auttaa Mongoliaa

Marraskuussa 1991 lähti Helsinki-Vantaalta lentoon mahdottomalta vaikuttanut Koko Suomi auttaa Mongoliaa-kampanja, venäläisen Tupolev-kuljetuskoneen siivin. Neuvostoliiton hajottua juuri vapautunut tiukka kommunistivaltio sai koneessa lääkkeitä ja sairaalavälineistöä maan tyhjiin sairaaloihin.

Mongolialainen mies vuorimaisemissa, takanaan kaksi valkoista hevosta.

Mukana seurasivat MTV3:n televisiotoimittaja ja -kuvaaja. Heihin teki suuren vaikutuksen tavata mongolialaisia korkeita viranomaisia sekä kristittyjä. Nämä muistelivat aikaa sen jälkeen, kun maa oli 70 vuotta aikaisemmin puhdistettu kaikesta uskonnosta – myös buddhalaismunkeista sekä näiden 1850-luvulla mongoliaksi kääntämästä ensimmäisestä Raamatusta. LKA auttoi merkittävästi maan terveydenhuoltoa kommunistisen kauden jälkeen. Sitä jatkoi myöhemmin Suomen sosiaali- ja terveysministeriön alainen hanke.

Naiset saivat työtä ja toivoa Bhutanissa

Vuoristoinen pieni Bhutanin kuningaskunta on kehittänyt YK:takin kiinnostavan onnellisuusindeksin. Silti maassa on paljon naisia, jotka elävät hyvin vaikeissa oloissa. Monet naiset, joilla on usein lapsia elätettävänä, ovat kärsineet lähisuhdeväkivallasta tai päihteiden väärinkäytöstä. He saavat neuvoja, psykososiaalista tukea ja oikeudellista apua Fidan kumppanijärjestöltä RENEW (Respect, Educate, Nurture and Empower Women), jota maan kuningataräiti suojelee.

Bhutanilaisia naisia ompelemassa ompelukoneluokassa.

Yhteistyö alkoi vuonna 2011 ja siitä on suoraan hyötynyt yli 3 000 ihmistä, joista valtaosa on naisia ja osa myös vammaisia henkilöitä, erityisesti maaseudulta. Moni opiskelijoista on ollut lukutaidottomana vailla muuta koulutusta.

Bhutanilaiset ovat oppineet erilaisia kädentaitoja, kuten ompelua, kudontaa ja kirjontaa sekä liiketoimintaa yrityksen perustamiseksi, kuten markkinointia, tuotesuunnittelua ja johtamista. Hanke on järjestänyt myös maatalouteen ja ruoan prosessointiin liittyvää koulutusta. Rahoitusta hankkeelle on saatu useasta lähteestä Suomen ja Fidan lisäksi.


Kuuntele ”50 vuotta Fidan kehitysyhteistyötä” -podcast-sarja Spotifysta!

Uusia juhlavuoteen liittyviä Fidapodi-jaksoja ilmestyy viikoittain syys-lokakuun ajan Spotifyssa ja Aikamedian Ajassa-sovelluksessa!