Seurakunta voi pelastaa lapsia ihmiskaupalta – Näin toimii Fidan kumppaniseurakunta Thaimaassa
Lasten ja nuorten hyväksikäyttö on Thaimaassa iso ongelma, johon myös seurakuntien on reagoitava. Fidan kumppaniseurakunta on tarttunut härkää sarvista. Se ei suostu katsomaan sivusta, vaan toimii rohkeasti yhteisön keskellä.
Santi Community Church on Fidan lähettien, Marian ja Miikan yhteistyöseurakunta Keski-Thaimaassa, Phitsanulokin kaupungissa. Se on ottanut ennaltaehkäisevän lapsi- ja nuorisotyön tosissaan. Aktiivisen sosiaalityön mallin toivotaan tulevaisuudessa olevan kaikkien Thaimaan Full Gospel -seurakuntien käytössä.
Lauantaisin Santi-seurakunnan tilat täyttyvät äänestä ja vilskeestä, kun ympäröivän yhteisön kymmenet lapset ja nuoret kokoontuvat yhteen. Laulujen, leikin ja rukouksen jälkeen lapsille on järjestetty leipomista sekä erikoiskahvien ja muiden virvokkeiden valmistusta. Kahvilatyötä harjoitellaan, koska se on eräänä päivänä hyvä keino ansaita rahaa. Suunnitelmissa on myös perustaa seurakunnan yhteyteen äänitysstudio nuorille. Tällainen toiminta ennaltaehkäisee nuorten syrjäytymistä ja päätymistä esimerkiksi ihmiskauppaan.
Valitettavasti lasten hyväksikäyttö on täällä hyvin yleistä ja vanhemmat jopa kannustavat lapsia epäilyttäviin töihin.
– Valitettavasti lasten hyväksikäyttö on täällä hyvin yleistä ja vanhemmat jopa kannustavat lapsia epäilyttäviin töihin. Jotkut lapset otetaan koulusta pois, jotta he tienaisivat perheelleen rahaa. Se työ, johon lapset monesti päätyvät, on prostituutio. Haluamme opettaa lapsia tunnistamaan eron hyvän ja pahan välillä. Heidän täytyy oppia suojelemaan itseään, sanoo Santi-seurakunnan senioripastori ja sosiaalisen työn konkari Kapkham Jansong.
Seurakunnan tavoitteena on, että lapset ja nuoret oppivat turvallisessa ympäristössä asettamaan rajat sille, miten heitä voi kohdella. Seurakunta on myös ottanut siipiensä suojaan nuoria, joiden elämä on luisunut raiteiltaan.
– Ero työmme piirissä olevien lasten ja muiden yhteisömme lasten välillä on iso. Muut yhteisön lapset joutuvat helposti mukaan esimerkiksi ihmiskauppaan. Meidän lapset taas tietävät arvonsa ja osaavat kieltäytyä uhkaavista tarjouksista, Jansong sanoo.
Seurakuntana läsnä yhteisön arjessa
Seurakunta on myös kohtaamispaikka, jonka ovista uskaltavat astua sisään muutkin kuin kristityt. Lasten tilaisuuksissa suurin osa osallistujista on buddhalaisesta taustasta.
Seurakunta tekee myös yliopiston kanssa kasvatusyhteistyötä. Esimerkiksi lääketieteen opiskelijat käyvät lasten kotiyhteisöissä opettamassa hampaiden pesua. Seurakunta on läsnä ympäröivän yhteisön arjessa monella eri tavalla.
– Jumala puhui minulle jo ennen koronaa, että meidän kannattaisi perustaa viljelyksiä. Siksi meillä on nyt omaa viljelysmaata, josta pidämme huolta yhdessä nuorten kanssa. Kasviksia voidaan sitten myydä, seurakunnan pastori Kittimasak Jansong selittää.
Nuoret oppivat maanviljelystä ja saavat hyödyllistä tekemistä. Välillä kaikki ei mene hyvin. Kaikki maa ei sovi kaikenlaisille kasveille, siksi heidän kertaalleen piti vaihtaa sitä, mitä viljelevät.
– Nyt viljelemme ananasta. Tekemällä oppii. Minullahan olisi kyllä maanviljelystä tutkinto, pastori Kittimasak nauraa huvittuneena.
Iso seteli paljasti ihmiskaupan
Seurakunnan toinen työntekijä Nok on toiminut kasvattiäitinä seitsemälle nuorelle. Se on ollut tapa auttaa lapsia silloin, kun he eivät enää ole voineet asua kotona. Nokin perheeseen kuuluvilla nuorilla on sydäntä raastava tausta. Kaksi heistä oli hylätty seurakunnalle, kaksi on joutunut kokemaan seksuaalista hyväksikäyttöä ja kolme nuorista on myynyt itseään.
Tajusin, että ei noin pienellä tytöllä voi olla noin isoa seteliä.
23-vuotias Ice on yksi näistä nuorista. Ice oli tuttu näky seurakunnan tapahtumissa, joissa hän kävi itsekseen. Vanhan isoäitinsä luona asunut tyttö ei ole koskaan tavannut isäänsä. Äiti oli muuttanut toiseen lääniin mentyään uudelleen naimisiin. Tavalliselta näyttävän pikkutytön elämän raakuus valkeni seurakunnan työntekijöille, kun Ice maksoi jotain ostamaansa isolla setelillä.
– Tajusin, että ei noin pienellä tytöllä voi olla noin isoa seteliä, Nok kertoo.
Nok lähti yhdessä tytön kanssa sairaalaan ja poliisiasemalle. Pian selvisi, että pieni tyttö oli joutunut kokemaan vuokranantajan toimesta seksuaalista hyväksikäyttöä. Vielä samana päivänä 9-vuotias Ice muutti Nokin luokse asumaan ja jäi sinne, vaikka tekijä saatiin kiinni melko pian.
– Nok oli minulle tuttu jo ennestään, joten muutto hänen luokseen ei ollut niin iso juttu, Ice kertoo ja katsahtaa kiitollisena Nokia.
Ice ei itse muista kokemuksistaan kuin tapahtumapaikan. Keho suojelee tehokkaasti. Nyt nuori nainen opiskelee yliopistossa oikeustiedettä.
– Olen vihainen siitä, miten heikko laki meillä on tämän asian suhteen. Haluan tehdä töitä, jotta se muuttuisi, Ice toteaa painokkaasti.
Tehtaasta pelastetut
Nokin silmät kostuvat kyyneleistä, kun hän kertoo lasten ja nuorten kohtaloista. Yhden perheen tarina on jäänyt erityisesti mieleen. Äiti oli lähtenyt toisen miehen matkaan, ja isä oli pyytänyt seurakuntaa ottamaan kolme lastaan. Nuorin lapsista oli 11-vuotias.
– Sanoin silloin hänelle, että emme me voi, lapset eivät voi menettää isäänsäkin. Lähdimme käymään perheen luona. Isä olisi omien sanojensa mukaan riistänyt itseltään hengen ellemme olisi tulleet, Nok kertoo.
Isä kuitenkin lopulta hylkäsi lapsensa, kun koki oman ahdinkonsa liian suureksi. Nok kuuli, että lapset olivat yötöissä tehtaassa. Öisin ei tehdä tarkastuksia, joten lapsityövoiman käyttö on silloin helpompaa. Lopulta vanhemmat veljet pakenivat, mutta sormistaan näppärää pikkusiskoa ei päästetty pois.
– Tyttö soitti minulle tehtaasta. Me haimme hänet pois ja hän tuli luokseni asumaan.
Nok etsi tytön äitiä vuosia. Nyt 17-vuotias tyttö pääsi viimein asumaan äitinsä kanssa.
Talo joen varrella
Seurakunta auttaa myös yksittäisiä perheitä ympäröivässä yhteisössä. Joen varren rinteeseen rakennetussa slummissa asuu nuori poika pikkusiskonsa kanssa. Heidän kotinsa on ohuiden bamburiukujen varaan rakennettu hökkeli, joka voi milloin vain romahtaa alas mutaista joenpenkkaa. Äiti on paennut velkojia ja jättänyt lapsensa. Alkoholisoitunut isä ei pysty huolehtimaan heistä. Yliopistoa käyvä isosisko tekee kovasti töitä, jotta voisi maksaa vanhempiensa velat.
– Olemme puolen vuoden ajan yrittäneet auttaa, jotta nämä lapset pääsisivät veloista, muuten he eivät pärjää, sanoo Nok.
Elämääni on tullut rakkautta ja ystäviä siellä. Se on ainoa paikka, jossa on minua varten toimintaa ja kavereita.
Poika istuu tomuisessa majassa apeana, mutta hänen ilmeensä kirkastuu, kun Nok pyytää häntä soittamaan vierailijoille kitaraa. Hän tarttuu soittimeen ja laulaa koko sydämestään. Musiikkia rakastava poika tulee joka viikko seurakunnan lasten ja nuorten kokouksiin.
– Elämääni on tullut rakkautta ja ystäviä siellä. Se on ainoa paikka, jossa on minua varten toimintaa ja kavereita, hän kertoo.
Santi-seurakunnan työntekijät tekevät parhaansa tukeakseen hädässä olevia. He osoittavat Jumalan rakkautta luottaen, että sitä kautta myös evankeliumi tavoittaa ihmiset.
Maria ja Miika tekevät yhteistyötä Santi-seurakunnan kanssa. He haluavat levittää Santi-seurakunnan diakoniatyön mallia myös muihin seurakuntiin. Jo nyt muutamat muut seurakunnat ovat innostuneet esimerkistä ja haluavat oppia lisää. Myös Thaimaan baptistikirkko on kiinnostunut ottamaan käyttöön Santin hedelmällisiä menetelmiä, kuten nuorten elämänvalmennuksen ja perheiden vahvistamiseen tähtäävän koulutuspaketin.