Terrori iski Nairobiin
Työntekijämme kertoo tunnelmia järkyttävien tapahtumien keskeltä. Miten tilanne vaikuttaa Kenian somalikristittyjen elämään?
”Istun tiistai-iltapäivänä toimistossa työn touhussa. Klo 15:48 puhelimeen tulee Whatsapp-viesti, josta ilmenee, että tutulla alueella on ollut räjähdys ja laukauksia. Ei kai taas? Avaan paikallisen uutiskanavan, joka näyttää suoraa lähetystä tilanteesta. Kuvissa näkyy pakenevia ihmisiä, palavia autoja, sotilaita, poliiseja ja kaaosta. Kohteena on Dusit-hotelli Westlandin kaupunginosassa. Hotelli, jonka ravintolassa vietimme Fidan lähettien kanssa jouluateriaa neljä viikkoa aikaisemmin. Lähettiystäväni asuvat melko lähellä kohdetta. Tilanne jatkuu 20 tuntia ja lopulta viiden somalialaisen Al Shabaab -terroristin lisäksi 21 ihmistä sai surmansa. Yli 700 hotelli- ja toimistokompleksin tiloissa ollutta ihmistä saatiin pelastettua. Suomalaisia ei ollut paikan päällä.
Kenialle taas uusi traaginen isku on kova paikka. Turismi on yksi maan pääelinkeinoista ja tällaiset iskut tulevat todella kalliiksi. Nairobissa on historian aikana ollut neljä terrori-iskua: vuonna 1982 Norfolk-hotellissa, 1998 USA:n suurlähetystössä, 2013 Westgaten ostoskeskuksessa ja nyt Dusit-hotellissa. Sen lisäksi Keniassa tapahtui vuonna 2002 isku hotelliin rannikolla ja 2015 karmiva massamurha Garissan yliopistolla. Pohjois-Keniassa Somalian rajalla on ollut useampia iskuja, mutta niihin media ei kiinnitä suurempaa huomiota. Terrorismi ei kuitenkaan ole arkipäivää Nairobissa. Täällä voi elää ja vierailla turvallisesti.
Somalialueiden sekasorto ruokkii terroria
Al Shabaab -terroristijärjestön tekemä isku kertoo isommasta alueellisesta ongelmasta, jonka syvällisempi ratkaisu ei ole turvatoimien lisääminen, vaikka niitäkin tarvitaan. Kyseessä on Somalian sisällissodan ja radikalisoituneen islamin haaste. Sisällissota on jatkunut 90-luvun alusta alkaen. Välillä on ollut rauhallisempia jaksoja, mutta kriisi ei ota laantuakseen. Viimeisen noin 12 vuoden aikana tilannetta on vaikeuttanut Al Shabaab. Naapurimaana Kenia on helppo kohde iskuille. Kenian armeija taistelee Afrikan Unionin joukkojen kanssa terroristeja vastaan.
Yhteistä rajaa Somalian kanssa on 800 km, ja ihmisten liikkumista rajan yli on vaikea valvoa. Somalia ja Kenian somalialueet ovat lähetystyön, kehityksen ja turvallisuuden näkökulmasta valtavia haasteita. Alueella pitkään vallinnut sekasorto purskahtelee ajoittain esiin kaikkien tietoisuuteen tällaisten iskujen muodossa.
Uskonsa tähden vainottujen asema kiristyy
Ennen joulua keskustelin erään kenialaisen lähetysjärjestön johtajan kanssa, jonka työ kohdentuu somalialueille. Hän kertoi, että Kenian pohjoisosissa on tuoretta liikehdintää. Islam laajenee ulkomaalaisen rahan voimalla ja Al Shabaab rekrytoi aktiivisesti nuoria miehiä. Toimettomat, turhautuneet ja köyhät nuoret miehet ovat usein helppo kohde radikalisointiin. Siksi isku ei ollut yllätys.
Iskun aikana luen kristittyjen somalien keskustelua Whatsapp-ryhmässä. Siellä pyydetään esirukousta uskovan somalimiehen puolesta, joka pidätettiin epäiltynä etnisen taustansa vuoksi. Kristityillä somaleilla ei ole helppoa. Oma väki hylkää uskon vuoksi ja monet ovat jopa hengenvaarassa. Kenialaisissa kirkoissa ja muuallakin heitä taas pelätään sekä vieroksutaan mahdollisina terroristeina. Urheasti nämä somalikristityt kuitenkin kannustavat toisiaan rukoilemaan Kenian puolesta. Nyt tarvitaan rukousta ei vain Kenian, vaan erityisesti myös Somalian ja somalien puolesta. Paras keino ehkäistä terrorismia on viedä evankeliumia ja Jumalan rakkautta noille haastaville alueille. Se ei ole helppoa, mutta vain valo voi voittaa pimeyden.”
Kirjoittaja työskentelee Fidan ja Water for the World -järjestön palveluksessa Keniassa. Turvallisuussyistä emme julkaise hänen nimeään.