Auschwitz – miljoona syytä muistaa
Tammikuun 27. päivänä 73 vuotta sitten kohti länttä etenevä puna-armeija löysi Etelä-Puolan maaseudulta sellaista, mitä ei ollut koskaan aiemmin nähty ja mille oli vaikeaa löytää nimeä.
Sittemmin Auschwitzista tuli koko holokaustin – kristillisen Euroopan toimeenpaneman juutalaisten kansanmurhan – symboli, yli miljoonan pois pyyhityn ihmiselämän muistomerkki ja maailman suurin hautausmaa.
Kävin Auschwitzissa jokin vuosi sitten. Tämä teksti perustuu opastettuun kierrokseen Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa.
Yhden juutalaiserän tuhoamisen jälkeen Auschwitzista lähti 20 junavaunullista valikoituja tavaroita Saksaan. Löytyneet rahat toimitettiin Saksan keskuspankkiin.
Helmikuusta 1942 marraskuuhun 1944 Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille Etelä-Puolaan tuotiin yli miljoona juutalaista. Kuljetuksia tuli kaikkialta Euroopasta aina Kreikkaa ja Norjaa myöten.
Juutalaisille luvattiin parempaa elämää ja työtä Itä-Euroopassa. Joissakin maissa heille myytiin jopa matkalippuja.
Kaikkiaan Auschwitziin ja sen kahdelle alaleirille kuljetettiin noin 1,1 miljoonaa juutalaista. Lisäksi sinne tuotiin noin 200 000 muuta vankia, kuten sotavankeja, romaneja ja puolalaisia siviilejä.
Kun leiriin saapui erä juutalaisia, kolme neljäsosaa siitä tuhottiin heti. Kaasukammioihin joutuivat pienet lapset ja heidän äitinsä, raskaana olevat naiset, kaikki yli 40-vuotiaat sekä sairaat ja vammaiset henkilöt.
Auschwitzin kaasukammioihin vietiin välittömästi saapumisen jälkeen noin 900 000 ihmistä.
Kaasukammioon ahdettiin tuhannesta kahteen tuhatta ihmistä. Viisi kiloa Zyklon-B-myrkkykiteitä pudotettiin ilmanvaihtokanaviin. Syaanivety esti verenkierron hapenkuljetuksen ja aiheutti niin sanotun sisäisen tukehtumisen. Heikoimmat kuolivat muutamassa minuutissa ja vahvimmat noin 20 minuutissa.
Ovet avattiin puolen tunnin kuluttua. Vangit tyhjensivät kaasukammion, poistivat kultahampaat ja hiukset ja polttivat ruumiit krematoriossa. Yhden erän polttaminen kesti vuorokauden.
Juutalaiset saivat ottaa lähtiessään mukaansa enintään 25 kiloa henkilökohtaisia tavaroita. Ne takavarikoitiin heti keskitysleirille saapumisen jälkeen.
Yhden juutalaiserän tuhoamisen jälkeen Auschwitzista lähti 20 junavaunullista valikoituja tavaroita Saksaan. Löytyneet rahat toimitettiin Saksan keskuspankkiin.
Vankien ja kaasutettujen ihmisten hiukset myytiin Saksan tekstiiliteollisuudelle ja poltettujen vankien tuhka käytettiin lannoitteena.
Keskitysleirivankien selviytymiseen vaikuttivat ikä, fyysinen kunto ja mielenlaatu. Yleensä vangit jaksoivat yhdestä kolmeen kuukautta, jotkut selvisivät puolikin vuotta.
Pakkotyön ja nälän uuvuttavat vangit laihtuivat nopeasti. Naisvankien paino oli keskimäärin 25 kiloa, miesten alle 40 kiloa ja teini-ikäisten nuorten noin 12 kiloa.
Auschwitzissa surmattujen juutalaisten ja muiden vankien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä. Arviot vaihtelevat yhden ja puolentoista miljoonan välillä. Heistä lähes neljännesmiljoona oli lapsia.
* * * * * * * *
Kuuden miljoonan juutalaisen kansanmurha ei suinkaan alkanut kaasukammioista. Taustalla oli vuosien järjestelmällinen ja päämäärätietoinen työ. Kasvualustana toimi Eurooppaan jo vuosisatoja sitten pesiytynyt antisemitismi, juutalaisvastaisuus.
Holokaustia ruokkivat muun muassa ihmisten ennakkoluulot, pelot ja kateus, vuosisadan alun ”tieteellisesti” todistetut rotuopit, lainsäädännön muutokset, vihapuhetta monin keinoin viljellyt propagandakoneisto, massiivinen hallintokoneisto sekä salaisen poliisin ja asevoimien brutaali väkivalta.
Yksi merkittävimmistä kansanmurhan mahdollistajista oli suuren enemmistön hiljaisuus.
Yhä edelleen Euroopasta ja Suomestakin löytyy ryhmiä, jotka haluaisivat unohtaa holokaustin, vähätellä sitä tai kokonaan kieltää sen olemassaolon.
Holokaustista selvinnyt pieni jäännös haluaa vain yhtä asiaa: ettei maailma koskaan unohda heidän kärsimyksiään ja anna saman tapahtua uudestaan.