Blogi

Olet enemmän kuin kaikki elämäsi mekot

Pikku-Grace, sain sinut syliini ensimmäisen kerran kolmen viikon ikäisenä käärönä. Tumman ruskeat nappisilmäsi ja pehmeä ihosi sai minut pauloihisi. Olit paikalliseen tapaan mielestäni liian monen viltin sisään käärittynä, ja hiki sai otsallesi kihartumaan täydelliset mustat kiehkurat. Pidellessäni sinua sylissäni ajattelin tulevaisuuttasi. Tarkastelin sinua huolella ja halusin nähdä vain ne mahdollisuudet, joita elämällä olisi sinulle annettavana. Valitsin haluta nähdä, että sinä voit selättää tilastolliset todennäköisyydet tässä maassa, jossa jo pelkkä syntyminen tytöksi asettaa sinut eriarvoiseen asemaan. Haluaisin niin kovin, että sinä olisit sitä sukupolvea, joka muuttaa tansanialaisten synkkien tilastojen suunnan.

Pikku-Grace, näen kuinka kasvat päivä päivältä rohkeammaksi vahvojen naisten keskellä. Saat paljon rakkautta osaksesi, vaikka isää, setiä tai veljiä ei elämässäsi ole. Toivon, että elämääsi tulevat miehet olisivat niitä, jotka kohtelevat sinua hyvin sillä se vieläkin määrittää tässä maassa naisen aseman. Voi kunpa isät, isoisät, veljet, poikaystävät ja aviomiehet ymmärtäisivät oman ainutlaatuisen merkityksensä jokaisen tytön elämässä.

Tässä patriarkaalisessa yhteiskunnassa miehet saattavat olla sitä mieltä, että kouluja käyneestä naisesta ei tule hyvä vaimo.

En ole koskaan tavannut tansanialaista miestä, joka ei palvoisi äitiään. Se on yllättävää tässä maassa, jossa on tavallisempaa kohdella naisia huonosti kuin hyvin. Vasta äitinä nainen nähdään siunattuna, hän saavuttaa korkeamman aseman yhteisössään ja häntä kunnioitetaan. Unohdetaan, että nämä samat äidit ovat joskus olleet nuoria tyttöjä. Niitä samoja tyttöjä, jotka ovat arjessa kaikkialla – siskoja, tyttöystäviä, vaimoja. Tyttöjä, joiden yhtäläiset mahdollisuudet ovat jääneet toteutumatta. Tyttöjä, joissa on kaikki edellytykset tulla jonain päivänä äideiksi, joita palvotaan. Voisiko yhden naisen poika olla poika kaikille naisille? Voisiko äitimyytin sydämessä oleva feminiinisyyden palvonta ulottua kaikkiin miehen elämän naisiin?

Pikku-Grace, ehkä tulet kohtaamaan haasteita koulutielläsi. Tässä patriarkaalisessa yhteiskunnassa miehet saattavat olla sitä mieltä, että kouluja käyneestä naisesta ei tule hyvä vaimo. Vaikka koulunkäynti on ilmaista, opetuksen taso on heikkoa, menetelmät alkeellisia ja opettajat eivät aina vaivaudu paikalle, koulunkäynti tulee kuitenkin suojelemaan sinua monelta haasteelta. Koulunkäynnillä on todettu olevan vaikutuksia mm. varhaisten raskauksien ja hiv-tartuntojen vähenemiseen. Pikku-Grace, jos sinä käyt kouluja silloin suuremmalla todennäköisyydellä niin tekevät lapsesikin ja köyhyyden kierteen katkeaminen mahdollistuu.

Pikku-Gracen ja muiden tansanialaisten tyttöjen vuoksi olin tapaamassa vaikutusvaltaista valtionjohdon virkanaista keskustellakseni tyttöjen koulunkäynnistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä Tansaniassa. Tämän elämää nähneen virkanaisen nöyrä elämänasenne ja kunnioittava tapa kohdata ihmisiä sai minut kuuntelemaan erittäin tarkkaavaisesti, mitä hänellä oli sanottavanaan.

Hän kertoi minulle tapaamastaan tytöstä, joka naitettiin 9-vuotiaana aikuisen miehen toiseksi vaimoksi. Jo 12-vuotiaana hän synnytti ensimmäisen lapsensa. Joitakin vuosia myöhemmin hän karkasi väkivallan keskeltä kadulle ja monien haasteiden kautta selviytyi omassa tarinassaan voittajaksi. Onnistumistarinastaan huolimatta kunnianarvoisen johtajanaisen edessä tyttö koki häpeää. Hän häpesi revittyjä farkkujaan ja pyyteli anteeksi vaatetustaan. Valtion virkahenkilön vastaus on lempeä ja puhutteleva: “Kultaseni, sinä olet enemmän kuin kaikki elämäsi mekot. Sinulla ei ole mitään hävettävää. Kun on elänyt elämän, jonka sinä olet elänyt ja selvinnyt siitä, ei ole mitään väliä, mitä päälleen pukee. Olet niin paljon enemmän kuin kaikki elämäsi mekot.”

Pikku-Grace, sinä olet enemmän kuin kaikki elämäsi mekot. Olkoon sanasi ja tekosi niin rohkeita ja viisaita, ettei vaatteisiisi tarvitse edes kiinnittää huomiota. Olkoon koulutaipaleesi ja elämän polkusi varrella turvallisia miehiä, niitä jotka eivät vain näe potentiaaliasi vaan ruokkivat sitä.


27% 15-19 vuotiaista tansanialaisista tytöistä ovat äitejä tai raskaana ja osuuden on ennustettu kasvavan.

30% naisista on mennyt naimisiin lapsena. Lapsiavioliitoissa 40% tytöistä kohtaa väkivaltaa.

80% 15-19-vuotiasta HIV-tartunnan saaneista on tyttöjä.1

48% tytöistä jää pois koulutunneilta kuukautisten takia.2

15-19 vuotiaiden tyttöjen suurin kuolinsyy on raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot.3

Vuodesta 2017 lähtien Fida ja tansanialainen kirkkokumppani FPCT on panostanut lisääntyvästi seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä kuukautisterveyteen. Erityisesti poikien ja miesten osallistuminen on huomioitu hankkeessa. Yksi yhteistyön seurauksista on se, että Mwanzan kouluissa on aloittanut joukko seksuaali- ja kuukautisterveyden lähettiläitä, joita on koulutettu valtion sairaalan terveysviranomaisten kanssa. Lähettiläillä on selkeä mandaatti: rikkoa hiljaisuutta koskien vahingollisia tabuja, edistää hyvinvointia alueensa kouluissa ja nuorten ryhmissä sekä lisätä tietoa, joka suojaa mm. lapsiavioliitoilta, huonolta kuukautishygienialta ja sukupuolitaudeilta. Avoimen keskustelun ja poikien osallisuuden kautta edistetään sukupuolten tasa-arvoa.

1 Unicef, 2017
2 SNV, 2014
3 WHO, 2016