Sirpaleiksi revitty
Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa kauaskantoisia seurauksia uhrille: särkynyt mieli, rikottu keho, raiskauksesta alkunsa saanut raskaus. Sen vaikutukset eivät ulotu kuitenkaan vain uhriin vaan kokonaisten yhteisöjen ja kansojen terveyteen, turvallisuuteen ja tulevaisuuteen.
Raiskaus särkee ihmisen mielen ja aiheuttaa niin fyysistä kuin psyykkistä tuhoa. Lisäksi raiskauksesta voi seurata ei-toivottu raskaus, sosiaalisia haasteita ja yhteisön ulkopuolelle sulkemista. Kokemus siitä, että toinen hallitsee, alistaa ja hyväksikäyttää, on hyvin nöyryyttävä.
Aina, kun tulee pimeä, pelkään miesten palaavan. Muistot hyökkäyksestä tulevat mieleeni uudelleen. Justine, selviytyjä, jonka kotiin tunkeuduttiin
Rauhannobelisti Denis Mukwege, joka on työskennellyt vuosikymmeniä lääkärinä ja hoitanut raiskattuja naisia, määrittelee raiskauden konfliktien aikana uhrin inhimillisyyden kieltämiseksi. Aktiivisesta ihmisestä tehdään objekti, jolla ei ole ihmisarvoa eikä häntä tarvitse kohdella inhimillisesti. Tällä saadaan yhteisö nöyryytettyä, ja häpeä ajaa ihmiset erilleen toisistaan. Normaali arki rikkoontuu monella eri tasolla.
Seksuaalisen väkivallan seurauksia on monella eri tasolla. Lähtökohtaisesti seksuaalinen väkivalta
- tuhoaa ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden
- tuhoaa yhteiskunnallisen rakenteen
- rikkoo uhrin identiteetin
- sulkee uhrin oman perheen ja yhteisön ulkopuolelle.
Seksuaalinen väkivalta voi aiheuttaa fyysisiä vammoja, kuten esimerkiksi kohdun repeämisen, lannemurtuman tai sukupuolitaudin. Väkivaltainen teko voi jättää pysyvät vammat, jotka esimerkiksi voivat estää lapsen koulunkäynnin tai aikuisen työssä käymisen. Tämä heikentää elintasoa ja sosioekonomista asemaa. Psyykkiset oireet ovat esimerkiksi pelkotiloja tai epävarmuutta. Nöyryyttävän ja epäinhimillisen kokemuksen seurauksena ihmisen on vaikea pitää itseään arvokkaana tai inhimillisen kohtelun arvoisena.
Ympäröivä yhteisö ja perhe sulkevat seksuaalista väkivaltaa kokeneen henkilön usein ulkopuolelleen. Teko ei siis riko vain yksittäistä ihmistä vaan kokonaisen yhteisön. Ihminen jää yksin traumaattisten kokemusten ja fyysisten vammojensa kanssa. Yhteisön yhteenkuuluvuuden tunne rikkoutuu.
Tänään he ovat uhreja. Huomenna joku toinen nainen on uhri. Idrissa, kätilö
Toipuminen on kuitenkin mahdollista riittävän tuen ja vaikuttamistyön kautta. Fida kumppaneineen tukee selviytyjiä heidän matkallaan kohti parempaa tulevaisuutta.