Koko yhteisö menee rikki
Yli puolet seksuaalista väkivaltaa Kongon demokraattisen tasavallan konfliktin keskellä kohdanneista ihmisistä ei voi palata kotikyläänsä. Globaalisti tilanne on myös vaikea. Syynä tälle on joko uhrin itsensä kokema häpeä ja/tai yhteisön kollektiivinen hylkääminen. Tämä jättää runnellun, väkivallasta toipuvan uhrin yksin – mistä löytyy koti, elanto ja suoja?
Raiskausten takia monet naiset menettävät avioliittonsa. Niin monet perheet ovat rikki. Naiset eivät kerro, että heidät on raiskattu, koska siitä seuraa perheessä muita ongelmia. Koska naiset piilottavat totuuden häpeissään, ei heitä voida myöskään hoitaa. – Yhteisöjohtaja, Baraka, Kongon demokraattinen tasavalta
Yhteisöllisissä kulttuureissa koko yhteisön yhteinen identiteetti on merkityksellinen. Seksuaalisen väkivallan käyttö sodankäynnin aseena pyrkii tuhoamaan tuon identiteetin ja rikkomaan yhteenkuuluvuuden tunteen yhteisötasolla. Uhria pidetään syyllisenä ja tämän kokemusta likaisena. Koska häpeä ja hylkäämisen pelko on niin vahvaa, uhri ei uskalla puhua kokemastaan väkivallasta. Tämä ylläpitää raiskauskulttuuria ja siihen puuttuminen on vaikeaa. Väkivalta saa voiman hiljaisuudesta eikä oikeus voi silloin toteutua.
Rikki ei mene ainoastaan väkivaltaa kokenut ihminen vaan koko yhteisö. Perhe jää ilman äitiä, aviomies puolisoa ja vanhemmat lastaan. Uhri jää yksin traumaattisen kokemuksensa kanssa. Tämä vaikuttaa pitkällä tähtäimellä koko kansakunnan hyvinvointiin.
Meidän täytyy jatkaa tietoisuuden kasvattamista. Erityisesti miesten täytyy ymmärtää, että raiskaus ei ole vaimon syy, eikä heidän pidä hylätä vaimoaan sen jälkeen. – Yhteisöjohtaja, Baraka, Kongon demokraattinen tasavalta