Lähetystyö Papua-Uudessa-Guineassa
Suomalaisella lähetystyöllä on yli 50-vuotinen historia maassa.
Papua-Uuden-Guinean väestöstä noin 95% on kristittyjä. Evankelisia uskovia väestöstä on hieman alle 25%.
Maassa on lukuisia heimoja ja siellä puhutaan yli 800 kieltä. Tok pisin on kehittynyt yhdeksi puhutuimmista kielistä, jota käytetään jo yleisesti koko maassa.
Fidalla on maassa pitkä historia. Ensimmäiset suomalaiset helluntailähetit Raakel ja Kari Harri sekä Martta ja Lauri Pesu saapuivat maahan yli 50 vuotta sitten. Lähettien työn pohjalta syntyi Fidan kumppanikirkko, Papua-Uuden-Guinean helluntailiike ALC (The Association of the Local Churches of the Papua New Guinea). Kirkkokunta on vuosikymmenten aikana kasvanut itsenäiseksi, ja ulkopuolisen tuen tarve on nykyään pieni. Fidan lähetit ovat edelleen tukena työssä, mutta paikalliset kantavat jo päävastuun, myös taloudellisesti. Tällä hetkellä Fida tukee ALC-seurakuntia lapsityön kehittämisessä sekä lähetyslinjan avaamisessa Bulolon raamattukoululle. ALC tekee lähetystyötä myös maan ulkopuolelle, kuten Nepaliin, Thaimaahan, Angolaan ja Etelä-Afrikkaan, sekä lyhytaikaista lähetystyötä Intiaan.
ALC:n tavoitteena on avata Bulolon raamattukoululle lähetyskurssi. Ensimmäisen vuosikurssin käynnistäminen on viivästynyt koronapandemian takia, mutta tavoitteena on aloittaa kurssi vuonna 2022. Fida tukee kurssin aloitusta valmentamalla sille opettajia.
Papua-Uuden-Guinean väestö on hyvin nuorta. Lapsi- ja nuorisotyö on kuitenkin kumppanikirkoissa vielä lapsenkengissä. ALC-helluntailiike kutsui Jyväskylän helluntaiseurakunnan lähetit, Marianne ja Esa Pyykösen kehittämään lapsille suunnattua toimintaa vuonna 2013. Valtakunnallisen lapsityön kehittämisen tavoitteena on ollut kääntää paikalliselle kielelle sopivaa pyhäkoulumateriaalia ja kouluttaa seurakuntien lapsityöntekijöitä.
Rakastettu, yli 30 kielelle käännetty Raamatun helmiä -kirjasarja valmistuu tok pisiniksi keväällä 2022. Sarjaan kuuluu kuusi opetuskirjaa sekä kuusi kuvakirjaa. Valmistuessaan kirjasarja on ainutlaatuinen: Maassa ei juurikaan ole kirjoja saatavilla eikä väestö ole tottunut lukemaan. Pyykköset ovat valmistaneet pyhäkoulumateriaalia ja kouluttaneet opettajia. Opettajien koulutuksissa on lähdetty aivan alkeista liikkeelle: siitä miten päin kirjaa pidetään kädessä ja kuinka opetusta havainnollistetaan.
Työn hedelmänä ovat innostuneet pyhäkouluopettajat. Kun ensimmäiset kolme kirjaa kuvineen valmistuivat vuonna 2018, he riensivät ostamaan kirjat käyttöönsä helluntailiikkeen valtakunnallisilla lapsityöpäivillä.