Fida Podcast – Kausi 4
Asiaa Aasiasta
Kausi 4, 1/12. Jukka Tasanen toimii Fidan aluepäällikkönä Aasiassa. 11 vuoden jälkeen Tasasten perhe muutti Intiasta Myanmariin. Jaksossa kuullaan aasialaisesta elämästä ja pureudutaan tarkemmin Myanmariin, joka on viime vuosina auennut yhteistyölle sekä paikalliseen koulumaailmaan.
Dhakan lapset
Kausi 4, 2/12. Bangladeshin maaohjelmakoordinaattori Suvi Muikku kertoo jaksossa siitä, minkälainen maa Bangladesh on ja mitä yhdeksän kuukautta työtä on pitänyt sisällään. Fidan ohjelma keskittyy Bangladeshissa pitkälti lapsien hyvinvointiin ja oikeuksiin. Jaksossa kuulet tarkemmin lapsen oikeuksista ja mitä maassa tehdään tähän liittyen.
Vessoja ja kouluja
Kausi 4, 3/12. Fida on tehnyt pitkään työtä Nepalissa paikallisten kumppaneiden kanssa. Nepalin maaohjelmakoordinaattori Vesa Mättö kertoo hiukan itsestään, perheestään sekä työstä ja elämästä Himalayalla vessajuttuja unohtamatta.
Kaksi arjen sankaria
Kausi 4, 4/12. Senni ja Eemeli Salminen käyvät koulua kansainvälisessä koulussa Kambodžassa. Vuoden aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista. Lapset kertovat kaikkea koulunkäynnistä harrastuksiin, ja kielen opiskelusta koti-ikävään.
Pirkanmaalta Phnom Penhiin
Kausi 4, 5/12. Kambodžan maaohjelman päätavoite on tukea oikeudenmukaisuuden, ihmisarvon ja rauhan vahvistumista maassa. Sen saavuttamiseksi ohjelma panostaa lasten terveyteen, koulutukseen ja riittävään elintasoon. Jaksossa maaohjelmakoordinaattori Aki Salminen kertoo Fidan työstä ja perheensä arjesta Kambodžassa.
Rahaa! Rahaa! Rahaa!
Kausi 4, 6/12. Fidan Aasian taloussuunnittelija Heidi Kotamäki on viettänyt perheensä kanssa monta vuotta Kaakkois-Aasiassa. Jaksossa kuullaan, miten talousasioiden toimivuus varmistetaan kehitysyhteistyön kontekstissa. Lisäksi tutustutaan siihen kuinka perhe-elämä sujuu kun molemmat vanhemmat työskentelevät vieraassa maassa pyörittäen kolmilapsista perhettä.
Koronan varjossa maailmalla
Kausi 4, 7/12. Tällä kertaa soittelemme Fidan työntekijöille Tansaniaan, Jordaniaan ja Ugandaan ja kysymme, millaista on arki koronaepidemia varjossa.
Toimistolta kentälle, kentältä karanteeniin
Kausi 4, 8/12. Aiemmista podcasteista tuttu Ville Saarni aloitti alkuvuodesta työt Myanmarissa Fidan Aasian alueellisena teknisenä neuvonantajana. Koronan yllättäessä koko maailman myös Saarnit matkustivat Suomeen. Tässä jaksossa kuulemme, millaista on ollut siirtyä toimistolta kentälle, ja miten arki on lähtenyt käyntiin perheen kanssa uudessa maassa. Juttelemme myös yllättävästä Suomeen paluusta ja siitä, miten onnistuu etätyöt Keski-Suomesta Aasiaan.
Elisabeth Rehn: ”Vihalle ei ole sijaa”
Kausi 4, 9/12. Mikä sai ministeri Elisabeth Rehnin hermostumaan Balkanilla? Miksei hän lähtenyt ehdolle presidentinvaaleihin vuonna 2000? Mitä hän katuu kaikkien vuosien jälkeen? Elisabeth Rehn on toiminut elämänsä aikana mm. kansanedustajana, ministerinä ja europarlamentaarikkona, sekä useissa merkittävissä YK-tehtävissä. Työ on kuljettanut häntä kansainvälisillä kärsimyksen kentillä ja hän on joutunut katsomaan epäoikeudenmukaisuutta ja kuolemaa silmästä silmään. Hän on kokenut surua suuremman toivon voiman ja määrätietoisesti puolustanut heikkoja. Kuuntele Fida Podcastin erikoispitkä henkilökuvahaastattelu!
Musiikki tavoittaa sydämen
Kausi 4, 10/12. Voivatko musiikki ja taide antaa ääntä asioille, joista on tärkeää, mutta vaikeaa puhua? Viitasen Piia on lauluntekijä Piia Viitasen luotsaama tummanpuhuvaa indie-folkia soittava yhtye, joka on hurmannut neljällä albumillaan niin kriitikot kuin liveyleisönkin. Podcast-jaksossa Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä jututtaa Piia Viitasta mm. siitä, mistä tekstien teemat nousevat, miten Piia haluaa musiikin kautta vaikuttaa, ja mistä pitäisi tässä hetkessä eniten lauluja tehdä.
Koronan varjossa maailmalla, osa 2
Kausi 4, 11/12. Tässä jaksossa soitetaan Fidan työntekijöille Bhutaniin, Nepaliin ja Laosiin, ja kysellään korona-arjen kuulumisia.
Menstrual health is not only women’s thing – Fida Podcast on the Menstrual Hygiene Day
Kausi 4, 12/12. Kuukautisterveys ei ole vain naisten asia. Kansainvälisen kuukautispäivän Fida Podcastissa Seth Johnson kertoo työstään kuukautisterveyden edistämiseksi Tansaniassa. Jakso on englanninkielinen.
The 28th of May highlights the international Menstrual Hygiene Day. Seth Johnson works with menstrual health management in Tanzania. Hannu Happonen from Fida interviews him about the subject. Is menstrual health an issue that only concerns girls and women? Why does Seth think it is important to raise awareness of menstrual health and reproductive health both among girls and boys? What has been done and what can be done?